Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubrovčani zabrinuti

Stijene sa Srđa prijete dubrovačkim kućama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesenske kiše opako prijete Dubrovčanima. Ne samo zbog poplava, nego i velikog broja odrona. Stanari jedne ulice ispod samog Srđa uputili su dopis Gradu, u kojemu traže da se osiguraju stijene na brdu iznad Dubrovnika. Prema njihovom mišljenju, upravo zbog kiša, kuće podno Srđa nisu sigurne.

Miho Lazarević desetljećima živi ispod samog brda Srđ. Kaže, kuće u njegovoj ulici nikada prije nisu bile ovako ugrožene. 'Nakon velikih kiša koje su padale u mjesecu listopadu i studenome ove godine, nekoliko manjih stijena se obrušilo na južnoj padini Srđa i sjurilo se na magistralnu cestu', priča Lazarević. I on i ostali stanari ulice Bruna Bušića odmah su uputili dopis gradu Dubrovniku, u kojem su zatražili osiguranje opasnih stijena. 'Naravno da ćemo poduzeti sve da barem osiguramo i dovedemo te stijene, koje prijete ili ne s obrušavanjem, u stabilnu ravnotežu', kaže Dinko Mirić iz komunalnog odjela Grada Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Projekt na Srđu Gradonačelnik Dubrovnika prozvao Mesića zbog svjedočenja: "To je frapantno"

Veliki požari, posljednji prije dvije godine, dodatno su opustošili ionako goli Srđ. Sve je više stijena koje strše, a koje u slučaju odrona nema što zadržati. 'Neke od tih stijena su velike i imaju više od 10 tona mase, a njihov kontakt s osnovnim tlom nije pouzdan', upozorava Lazarević. Jednu od stijena na Srđu zadržavaju samo dvije sajle, koje su već zahrđale. Jake kiše, ili potresi, koji su česti na dubrovačkom području, mogli bi baš tu stijenu gurnuti prema Gradu. U tom slučaju ne bi joj ništa stajalo na putu prema kućama. Ipak, u Gradu Dubrovniku nisu toliko zabrinuti cijelom situacijom. 'Naravno da se povremeno dogodi odron neke stijene na magistralu, ali to je sad pitanje održavanja same magistrale', kaže Mirić.

Grad je angažirao stručnjake koji će idući tjedan pregledati brdo iznad Dubrovnika te ocijeniti koliko su ugrožene same kuće. A dok traje procjena, stanari podno Srđa i dalje će sa strepnjom čekati sljedeći odron.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene