Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ured Predsjednice komentirao je reakciju zagrebačkog muftije koji je ustvrdio kako su ga iznenadile izjave Predsjednice u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung.


Prema pisanju Kleine Zeitunga, Predsjednica je ustvrdila kako muslimani u Hrvatskoj žive u strahu, na što je muftija dr. Aziz ef. Hasanović poručio kako se nada da je izjava krivo prenesena te da će je Predsjednica demantirati.

Vezani članci Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice Predsjednica Grabar-Kitarović objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Iz rodnog mjesta Predsjednice stižu reakcije: "Za ovo što je danas, trebalo je biti snalažljiv i dobro odgojen"

Iz Ureda predsjednice poručuju kako Predsjednica u intervjuu ni u kojem trenu nije iznijela tezu  da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.

S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice, u kojem se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice.