Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon intervjua za Kleine Zeitung

S Pantovčaka stigao odgovor muftiji: "Predsjednica nije rekla da su hrvatski muslimani u strahu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured Predsjednice komentirao je reakciju zagrebačkog muftije koji je ustvrdio kako su ga iznenadile izjave Predsjednice u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung.

Prema pisanju Kleine Zeitunga, Predsjednica je ustvrdila kako muslimani u Hrvatskoj žive u strahu, na što je muftija dr. Aziz ef. Hasanović poručio kako se nada da je izjava krivo prenesena te da će je Predsjednica demantirati.

Pročitajte i ovo Poljubac za kraj Predsjednica na odlasku Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Velika analiza Provjerenog Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Iz Ureda predsjednice poručuju kako Predsjednica u intervjuu ni u kojem trenu nije iznijela tezu  da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.

S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice, u kojem se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene