Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U srpnju je ukinuta prva stopa kriznog poreza, a od studenog ukida se i veća stopa od četiri posto za sve koji imaju primanja veća od šest tisuća kuna.


To se odnosi na gotovo 350 tisuća ljudi. Kućni budžeti bit će im deblji za najmanje 240 kuna. Odbrojavaju se dani do kraja mjeseca. S plaćom u studenom i druga stopa kriznog poreza postaje prošlost.

Vezani članci Josip Aladrović Oporba protiv odluke da se štedi i na osobama s invaliditetom: "Zašto Vlada nije uzela administraciji?" Slika nije dostupna Doznajte kako uštedjeti na struji i do 1.000 kuna!

>> Investicijski fondovi kao najsigurniji način štednje

Dobra je to vijest za sve one čija plaća prelazi šest tisuća kuna. Novčanik će biti puniji za najmanje 240 kuna, ovisno o primanjima. U pitanju je više od 344 tisuće zaposlenika i umirovljenika. Financijski stručnjaci ne podliježu euforiji. 'Oni koji su se zadužili, prvo neka si vrate dugove i smanje troškove zateznih kamata', ističe Vlado Brkanić, financijski savjetnik.

Financijski iscrpljeni

Potom, nastavite živjeti kao da porez nije vraćen. 'Računajte na to da sutra možda nećete imati mogućnost zaraditi, financijsku disciplinu održite i pokušajte nešto uštedjeti', objasnio je Brkanić. Dok se računa kako i gdje, savjetnici predlažu stambenu štednju, životno osiguranje ili treći mirovinski stup. Fondove i dionice zato ne smatraju najboljim izborom.

No, za njih su potrebne velike novčane sume, kaže Brkanić, a njih građani nemaju. Većina je odavno financijski iscrpljena. Priznati će, da će nekoliko stotina kuna najprije potrošiti na osnovne potrebe, koje su u godini krize prve zanemarene. Od kolovoza prošle godine, građani su kroz krizni porez od 2 i četiri posto državni proračun pojačali za dva cijela 8 milijardi kuna. Osim što su mnogi osjetili na kućnom budžetu nedostatak novca, nažalost, državi ni to nije mnogo pomoglo. Još uvijek posluje s minusom.