Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoću-neću reforma

Stazić: Milinović bi umjesto rodilišta trebao ukinuti sebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici SDP-a su optužili ministra Milinovića da donosi hoću-neću reformu, a on im je uzvratio da smo najstabilniji zdravstveni sustav u Europi.

Zastupnici SDP-a u raspravi o prijedlogu zakona iz 'zdravstvenog paketa' optužili su ministra zdravstva Darka Milinovića da, u nedostatku vizije, donosi 'hoću-neću reformu, kojom pokušava stvoriti privid da se nešto radi', na što im je Milinović uzvratio da se 'moraju naučiti pomiriti s porazom'. 'Ovo je hoću-neću reforma, kojom se pokušava stvoriti privid da se nešto radi', ocijenio je Mirando Mrsić (SDP), optuživši Milinovića za neozbiljnost zbog koje se prečesto mijenjaju zdravstveni zakoni.

Pročitajte i ovo Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim Dijete - 4 Lista ljekova HZZO-a Velika vijest za pacijente s dijagnozom spinalne mišićne atrofije: Lijek će biti dostupan svima!

Smatra da se s reformom kasni te da je bilo kakav ozbiljan zahvat u zdravstvu nemoguće provesti u izbornoj godini, a kazao je i da ministar nema viziju ni plan prilagodbe zdravstva. 'Donijeli smo zakon o pušenju pa smo ga povukli, pa smo ga onda promijenili, pa smo samo malo trenirali strogoću. Donijeli smo restriktivni zakon o medicinskoj oplodnji, obećalo se da će se nakon devet mjeseci primjene odrediti je li uspješan, imali smo igru brojki i sada se prema zadnjem odlučilo da će se uzeti period od četiri i pol mjeseca, što govori samo o tome da se uzima onaj dio koji odgovara ministru', rekao je Mrsić.

Ustvrdio je i da nije jasno koji tim, uz ministra, priprema reformu. 'Ja taj tim nisam vidio, iako možda postoji. Ništa nam nije jasno, osim što ovih nekoliko tjedana dobivamo nove uratke iz Ministarstva zdravstva. Dok je, primjerice, strategija razvoja zdravstva u Rumunjskoj pisana na 70 stranica, kod nas svaki mjesec ili par mjeseci imamo nastup ministra pred desetinama prizvanih zdravstvenih radnika, iza kojih, naravno, nema diskusije', rekao je. Ustvrdio je da spajanje bolnica neće dovesti do planiranih ušteda, nego naprotiv, povećati troškove, a tvrdi i da će predloženi Zakon o zdravstvenoj zaštiti uništiti model Andrije Štampara. 'Štamparov model počeli smo uništavati 2005., a sada on definitivno odlazi iz Hrvatske i nestaje', rekao je Mrsić.

Njegov je govor Milinović u potpunosti odbacio, tumačeći da se SDP-ovci ne znaju nositi s porazom. 'Naučite se pomiriti s porazom', poručio je zastupnicima, ustvrdivši još jednom da je Zakon o medicinskoj oplodnji doveo do više trudnoća. Kazao je i da je njegova reforma dovela do toga da prvi puta u proteklih 20 godina nije bilo potrebe za saniranjem sustava iz državnog proračuna. 'Ja znam da bi vaš uspjeh bio da smo to morali učiniti, kao u proteklih 20 godina, a vrhunac toga bio je kada ste vi bili na vlasti, a kada je zdravstveni sustav gotovo doživio kolaps', poručio je Milinović. Odbacio je tvrdnje o napuštanju Štamparova modela, ustvrdivši da se predloženim zakonima dom zdravlja jača. Kazao je i da je prije početka reforme dug u zdravstvenom sustavu iznosio 4,6 milijardi kuna, a da je sada prepolovljen. 'Najstabilniji smo zdravstveni sustav u Europi, jer su svi drugi poduplali svoje dugove', zaključio je Milinović.

SDP-ovci su, međutim, ministru i u nastavku rasprave spočitavali različite odluke, poput one o zatvaranju rodilišta u Makarskoj, Sinju i Imotskom, koja, po tumačenju Nenada Stazića (SDP), donesena zbog nedostatka uvjeta koje je morao osigurati ministar. Stazić je uvjeren da bi ministar, umjesto rodilišta, trebao 'ukinuti sebe'. I Ingrid Antičević Marinović (SDP) MIlinoviću zamjera novi Zakon o medicinskoj oplodnji, što tumači kao 'ministrovo vježbanje političke moći na tijelu žene'. Kazala je i da je 'ministrova pobjeda poraz pacijenta i sramota'. SDP-ovcima je replicirao državni tajnik Ministarstva zdravstva Dražen Jurković, ustvrdivši da nemaju pravo docirati, jer 'su imali ministricu koja je ostala zapamćena samo po tome što je otvarala liftove'. Prozvana bivša ministrica pravosuđe Ingrid Antičević Marinović uzvratila mu je da je 'ta ministrica otvorila i 12 pravosudnih institucija', a Nenad Stazić ocijenio je da je 'nečuveno da državni tajnik poziva na red zastupnike'.

Predsjedavajući Vladimir Šeks (HDZ) uzvratio im je, međutim da su oštre riječi državnog tajnika sami isprovocirali obrušivši se na Milinovića. 'Iznijeli ste kvalifikacije na njegov račun da ga treba ukinuti, da je napravio štetu državi, da je štetočina. Ako su vaše kvalifikacije takve, onda je nužna samoobrana legitimno pravo ministra ili člana vlade', rekao je Šeks. Prije rasprave o 'zdravstvenom' paketu, zastupnici su razmotrili prijedlog imenovanja predsjednice i članova Nacionačnog vijeća za šport, a sjednicu će nastaviti u četvrtak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene