Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija upozorava

Razmislite kome ćete otvoriti vrata: Istražitelji pokušavaju složiti mozaik brutalnog ubojstva

Zvonjava na vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Zvonjava na vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić o pljački (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Domagoj Mikić o pljački (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zvonjava na vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Zvonjava na vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pljačka završila smrću (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/3 >>
U doba Adventa na rasporedu provalnika su i domovi starijih osoba.

Posljednji šokantan slučaj je pljačka u Podgorju Jamničkom - koja je završila smrću 73-godišnjaka. Provalnici su ga vezali tijekom krađe suhomesnatih proizvoda.

Pročitajte i ovo Više ilegalnih migranata u RH - 2 Građani ih prijavljuju policiji U Hrvatskoj sve više ilegalnih migranata, ima i provala: ''Došao je u šest ujutro jadan i mokar, pa smo ga obukli i najeli'' Slika nije dostupna haračili po zagrebu Policija ulovila serijske razbojnike: Dva Hulka izvela čak 19 pljački, otkrili ih gotovo slučajno

Zavezanih nogu i ruku kći je pronašla svog mrtvog oca u zaseoku Podgorje Jamničko nadomak Pisarovine. Mještani u šoku. Takav zločin ne pamte. "Lopovi provalili i čovjeka ubili. Mislim strašno da ne može strašnije biti", kaže Gordana iz Pisarovine i priznaje da ju je strah za vlastiti život nakon tog događaja.

Iz policije su za Novu TV potvrdili kako intenzivno obavljaju obavijesne razgovore, no zasad nemaju nikog osumnjičenog za ovaj zločin. Istražitelji pokušavaju složiti mozaik cijele priče, što je navelo pljačkaše da teško pokretnom muškarcu vežu ruke i noge. Riječ je o čovjeku koji kod sebe nije imao značajniju svotu novca. Pljačkaši su sa sobom odnijeli tek nekoliko kilograma suhomesnatih proizvoda. Uzrok smrti trebala bi otkriti obdukcija koju je naložilo županijsko državno odvjetništvo koje će ovaj zločin okarakterizirati kao razbojsništvo sa smrtnom posljedicom za koje je predviđena kazna i do deset godina zatvora.

Na meti razbojnika često su starije osobe. U takvim slučajevima kriminalci uvijek rade u timu. Dok jedan skreće pozornost - drugi krade. Kako bi građane upoznali s prijevarama, policija je pokrenula akciju Dan kao san.

"Bilježimo određeni porast međutim kod kaznenih djela na štetu starijih osoba je velika tamna brojka jer starije osobe često zbog srama da su prevarene nisu sklone prijavljivati ta kaznena djela", kaže Ivo Jakić iz Ravnateljstva policije.

Najčešće se predstavljaju kao inkasatori, policajci, liječnici, predstavnici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja. "Radi se o ljudima koji su vrlo ljubazni, profinjeni i na prvi pogled dobronamjerni međutim kada zadobiju povjerenje starijih osoba vrlo brzo ga iskoriste i hladnokrvno čine djela na njihovu štetu", pojašnjava Jakić.

Kako i vi ne biste postali dio policijske statistike razmislite kome ćete otvoriti svoja vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene