Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nije masovna tučnjava jedini način da se u Novu uđe dobre volje. Vodička obitelj Mateša ima također dobro rješenje i njeguje stari običaj skupljanja novca na jabuku.


Klavir je, kaže Roko, u Hrvatskoj tek odnedavno opet u modi, a njemu je važnije čuvati stare običaje. Dok se Nizozemci za Novu godinu slade krafnama, a Škoti piju viski i vjeruju da će im nova godina biti u znaku zadnjeg dana stare, u Vodicama je sve u znaku jabuka, no jabuke se ne jedu.

Vezani članci Snimka požara iz Zatona "Ostavi to, ajde bježi!" Dramatična snimka iz Zatona, obitelj okruženu buktinjom u zadnji čas spasio kanader Požar kod Zatona i dalje se širi zbog jakog vjetra - 6 VELIKA VIDEO I FOTOGALERIJA Pogledajte nove snimke borbe s vatrenom stihijom u Dalmaciji

'Napunila bi se jabuka, neki jednu, neki dvije, ovisi koliko rodbine i prijatelja imaš', priča Josip Mateša. U jabuku se zabada novac i to baš za Novu godinu, no postoje uvjeti, tko može, a tko ne u obilazak Vodica s jabukom u ruci. 'Ako nisi bio za Božić, ne smiješ doći niti na Novu godinu', objašnjava Zdravka Mateša.

I Zdravkin i Josipov unuk Roko, čuva taj stari običaj, a za Božić i Novu godinu, jabuka je njegova kasica. Mali Roko tvrdi kako on ne zna nikoga tko po Vodicama ide s jabukom u ruci. Ispod bora i za stolom u kući Matešinih, prava je blagdanska atmosfera, a za nizozemske krafne ne mare. Od škotskog viskija, bolje im je domaće vino. 'Vino se pije kako ga Bog da. ne lije se u njega voda. Tko je žedan neka kasnije pije vodu', ističe na kraju Josip Mateša.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju