Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razina vode u Kosinjskoj dolini u posljednja 24 sata podigla se za više od 30 centimetara. Nastavlja se noćna mora stanovnika ovog ličkog kraja, koji žive u neizvjesnosti dok se ne istopi i posljednji snijeg na Velebitu. Mještane najviše žalosti činjenica da se poplava mogla izbjeći.


Jezero Krušćica, akumulaciono jezero za hidrocentralu Senj, opet prijeti Kosinju. 'Sve ličke rijeke se ulijevaju u akumulaciono jezero i onda stvara problem Kosinjskome polju. I to je jedan od ključnih problema zašto Kosinjsko polje plavi', ističe Drago Hečimović, zamjenik načelnika općine Perušić. Mještani saniraju štete na kućama i voćnjacima, u strahu su od nove poplave.

Vezani članci Radovi u Općini Jelsa - 5 Jedna priča u sezoni, a potpuno drugačija izvan nje: Kako izgleda život u jednoj od posjećenijih ljetnih destinacija Slika nije dostupna Na području Kosinja voda se počela povlačiti

>> Kosinj: Topljenje snijega prijeti novim poplavama

Stanovnici Kosinja krive HEP ,jer je već pedeset godina u planu gradnja drugog jezera, a dok se ne odluči, graditi ili ne, ne mogu se graditi odvodni kanali. 'Mi nismo tu izgradnju nastavili zato što se u odgovarajućim društvenim uvjetima uvijek jave razlozi zašto ne graditi', kaže Ante Čurković iz HEP-a. Ovakve će poplave još će neko vrijeme biti surova kosinjska zbilja.

'Meni je dobro, jer svaki dan neki učitelj ne dođe radi vode, jer ne može proći', rekao nam je jedan školarac. Selo Šušanj u Kosinjskome kraju i dalje je jedino selo koje je odsječeno od ostatka Kosinja i do kojeg se može doći samo barkom. 'Na ovom području su i vozila hitne medicinske pomoći Doma zdravlja dolazila do mjesta i razvozili pacijente', naglašava Joso Živković iz PUZS-a Gospić. Čamci su spremni i alternativni putovi očišćeni, zlu ne trebalo. Koliko voda raste zorno pokazuju ovi snimci, jedan snimljen jučer u 16 sati, a drugi danas u 12 sati. No, u HEP-u i dalje razmišljaju polako, što i kada raditi.