Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je odlučila stati na kraj mravljem švercu i uvela uredbu po kojoj stanovnici u graničnom pojasu ne smiju u zemlju unijeti više od dvije kutije cigareta na dan.


Ta uredba ne vrijedi za druge građane, one koji su od granice udaljeni 15 kilometara. Stanovnici se bune jer kažu da ih se tretira kao građane drugog reda. Tomislavu kupnja u Srbiji nije strana. S obitelji često napuni automobil namirnicama, ali i cigaretama. No, više od dvije kutije, neće moći jer je stanovnik pograničnog područja. 'Da se ima posla, da se radi i pristojno plati, pa zašto bi ja išao preko? Išao bi kao gospodin u svoje selo i kupio,' rekao je Tomislav Tomanić.

Vezani članci Ilustracija Šokirani vozač kažnjen na granici: Nije prijavio nove dijelove nakon popravka automobila Luka Ploče Iz Dubaija preko poznate domaće luke prošvercali 35 tona cigareta za gotovo 29 milijuna kuna. Imali su i veće planove, ali uplela se hrvatska policija

Zeleno svjetlo za zabranu unošenja jedne šteke stanovnicima uz granicu donijela je Carinska uprava. Usklađivanje s Europskom unijom razbjesnilo je stanovnike Erduta pa potpisuju peticiju. 'Kad dođe netko iz Osijeka on preveze i do tisuću kuna robe,' rekao je donačelnik Općine Erdut, Vulim Dragan. I to mu dopušta zakon. On smije kupiti i čitavu šteku cigareta jer je izvan pograničog područja. Udar je to na ljudske slobodne i protuustavna odredba, oštri su lokalni političari.

'Ne osjećamo se slobodno kao prije dva mjeseca,' rekao je općinski vijećnik Stevan Babić. Država želi spriječiti mravlji šverc. Odnosno,one koji nekoliko puta dnevno odlaze u susjednu zemlju i švercaju male količine cigareta. 'Zna se tko šverca, i njih se naravno, pušta. A ja koji idem po jednu šteku za sebe, ne mogu,' rekao je Zoran Burger. Slažete li cariniku platit ćete namet. I to 110 kuna, a onda se trgovina ne isplati. Možda je bolje prestati pušiti. U fazi odvikavanja, rješenje će tražiti na Ustavnom sudu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju