Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s posljedicama

Službe u Zagrebu imaju pune ruke posla: Radi se u tri smjene, Grad objavio važne informacije

Sanacija nakon olujnog nevremena - 2
Sanacija nakon olujnog nevremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Svi raspoloživi resursi gradskih službi i dalje su angažirani na sanaciji posljedica nevremena u Zagrebu.

S obzirom na intenzitet nevremena i moguće nove oluje, čišćenje i saniranje svih posljedica nevremena potrajat će još neko vrijeme, napominju iz Grada Zagreba.

Radi se pojačano preko vikenda, u nekim aktivnostima poput čišćenja i pranja i u tri smjene, a na poslovima sanacije radi neprekidno gotovo 1000 ljudi uz pripadajuću mehanizaciju.

Iz Ureda gradonačelnika grada Zagreba napomenuli su kako je olujno nevrijeme moguće i u subotu popodne te mole građane za oprez kako bi zaštitili svoje zdravlje i imovinu.

Nakon nevremena u petak ističu da na sreću nije bilo potrebe za intervencijama hitne pomoći, dok su vatrogasci odradili više od 300 intervencija.

Promet

Sve prometnice su raščišćene i otvorene i promet je u najvećem dijelu normaliziran.

Jedino tramvajska linija 7 vozi skraćeno do Sopota zbog oštećene ispravljačke stanice u Savskom gaju koja bi u funkciji trebala biti do nedjelje. Umjesto nje voze autobusi 109 i 607. Svi ostali tramvaji i autobusi voze redovito.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Dalmaciji Nestabilno vrijeme Oluja proletjela iznad dalmatinskih otoka: Izbila dva požara, dio Brača bez struje

Svi semafori rade, osim onih na križanju Prisavlje-Cvjetno naselje i Bolnička-Vrapčanska, za čiji popravak će zbog većeg oštećenja trebati par dana.

Javna rasvjeta je u funkciji.

Zbog mogućeg nevremena, u 14 sati je sa Sljemena krenula posljednja vožnja žičarom prema dolje.

Prijava šteta

Za oštećenja stambene jedinice ili obiteljske kuće od nevremena, nastalu štetu vlasnik stana ili kuće treba prijaviti putem web aplikacije. Od četvrtka, kada je sustav prijava aktiviran, zaprimljeno je više od 2000 prijava šteta od strane građana koje su u postupku obrade od strane gradskih timova.

Pročitajte i ovo Ilustracija novo usklađivanje Dobre vijesti za umirovljenike: Poznato koliko bi im trebale rasti mirovine

Građani koji žive u stambenim zgradama trebaju se javiti upraviteljima zgrada, odnosno dodijeljenom tehničkom referentu kod upravitelja zaduženom za njihovu stambenu zgradu. Referent je obvezan izvršiti potrebnu prijavu štete na zgradi prema osiguravajućem društvu. Premija osiguranja za zajedničke dijelove zgrade plaća se iz pričuve, a naplatu nastalih oštećenja moguće je zatražiti kod osiguravajućeg društva stambene zgrade.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) zaprimilo je 471 dojavu građana i obavilo 365 intervencija zaštite njihove imovine, dok je 106 intervencija u tijeku. Provedene aktivnosti uključuju uklanjanje oštećenih zajedničkih dijelova, uređaja i opreme te postava privremenih zaštita od prodora oborinskih voda na krovovima i svijetlim otvorima na objektima, krovopokrivačke radove, ispumpavanja fekalnih i otpadnih voda iz objekta, i druge popravke.

Pročitajte i ovo Žedna ženka čaglja u Sisku Dirljivi trenutak VIDEO Ženka čaglja došla u grad, a mještanka je napravila nešto što se mnogi ne bi usudili: "Kako te neće ganuti ovaj prizor"

Osim hitnih gradskih službi i gradskih poduzeća, više od stotinu volontera pripadnika općih postrojbi civilne zaštite sudjelovalo je u čišćenju grada. U subotu se očekuje završetak hitne zaštite na Gimnaziji Sesvete i OŠ Brestje, a započeti su radovi i na hitnoj zaštiti krova OŠ Sesvetska Sopnica. Ukupno su zaprimljene 133 prijave manjih oštećenja na vrtićima i školama.

Poduzeće Zrinjevac ukupno je od srijede zaprimilo 651 dojavu za intervencijom oko uklanjanja srušenih stabala i grana s pješačkih staza i prilaza. U petak je počelo postavljanje tabli koje građane pozivaju na oprez pri korištenju parkova.

Pročitajte i ovo Hidroavion, ilustracija prve informacije VIDEO Srušio se avion na međunarodnoj regati u Crnoj Gori: Posada se katapultirala

Građani se i dalje mole da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, Sopotu i Hipodromu, zbog mogućnosti daljnjeg lomljenja pojedinih grana oštećenih stabala.

Građani Zagreba mogu uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina i hortikulture dovesti i besplatno predati na slijedećim lokacijama:

  • uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina na lokaciju Podružnice Zagrebačke ceste - Tišinska ulica 26
  • uklonjene dijelove nevremenom oštećene hortikulture na lokacijama Podružnice Zrinjevac - Čret 2e i Jankomir 1

Na navedenim lokacijama zaprimaju se isključivo oštećeni dijelovi građevina i polomljeni dijelovi stabala koji su posljedica nevremena koje je pogodilo Grad Zagreb tijekom srpnja 2023. godine. Radno vrijeme svih navedenih lokacija je od ponedjeljka do subote od 7 do 15 sati.

Pročitajte i ovo Znakovi upozorenja u zagrebačkim parkovima opasni parkovi Grad Zagreb postavlja žute table: "Molimo građane da zbog vlastite sigurnosti i dalje izbjegavaju posjete"

Ostale gradske službe

Ukopi se na grobljima vrše redovito. Osim za ukope, mole se građani da ne posjećuju groblja zbog vlastite sigurnosti jer je oštećen veliki broj stabala.

Odvoz otpada vrši se po redovnom programu, reciklažna dvorišta rade uredno, čišćenje i pranje prometnica je redovno.

VIO nema prijava kvarova na vodnoj infrastrukturi, pojačano je čišćenje slivnika.

Gradska plinara Zagreb nema kvarova na plinskoj infrastrukturi, a zaprimljen je manji broj prijava vezano za dimnjake i kućne plinske instalacije. Sve tržnice rade.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Mještani ovo ne pamte Banožić o sporoj pomoći za Slavoniju, neki i dalje nemaju struje: "Ne možete očekivati vojsku na trgu"

''I ovaj niz olujnih udara pokazao je dobru organiziranost i povezanost svih gradskih službi te spremnost da u najkraćem roku interveniraju i saniraju najnužnije za normalno funkcioniranje Zagreba'', smatraju u Gradu.

Ujedno napominju da će s obzirom na intenzitet nevremena i moguće nove oluje, čišćenje i saniranje svih posljedica nevremena potrajati još neko vrijeme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene