Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestabilno vrijeme

Oluja proletjela iznad dalmatinskih otoka: Izbila dva požara, dio Brača bez struje

Nestabilno vrijeme obilježilo je i subotu u Hrvatskoj, no srećom nije bilo ekstrema, niti većih šteta.

 

  • za dubrovačku regiju za nedjelju ostaje narančasto upozorenje DHMZ-a zbog visokih temperatura i mogućeg toplinskog vala

  • u Banskim dvorima u subotu je održan poseban sastanak vezan uz nevremena

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:05 Grmljavinsko nevrijeme stiglo je i do Dubrovnika. Na Korčuli je ranije padala i tuča, javlja Dubrovački vjesnik.

21:40 Za dubrovačku regiju za nedjelju ostaje narančasto upozorenje DHMZ-a zbog visokih temperatura i mogućeg toplinskog vala, objavilo je ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a.

21:35 Grmljavinsko nevrijeme izazvalo je više požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Osim u Segetu Gornjem i iznad Supetra, udar groma izazvao je i požar na južnoj strani Brača te je taj dio otoka ostao bez struje. Vatrogasci su na terenu, javlja Dalmatinski portal.

19:47 Olujna fronta iz Italije preko mora je došla do dalmatinskih otoka.

19:37 Vatrogasci su također i danas u Zagrebu imali posla te su odradili oko 300 intervencija vezano uz posljedice nevremena, ali bilo je i standardnih intervencija - dva požara, a više detalja pogledajte u razgovoru reportera Dnevnika Nove TV Ivana Čorkala s pomoćnikom zapovjednika JVP-a Zagreb Tomislavom Resmanom.

19:30 Hrvatske elektroprivreda (HEP) priopćila je da je 12.300 korisnika još uvijek bez struje nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, unatoč činjenici da su od trenutka smirivanja oluje svi raspoloživi monteri angažirani na popravcima.

HEP će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije”, poručuju. ''Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura, dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći'', kažu iz HEP-a.

19:27 A dok je u Zagrebu grmjelo, plaža na splitskom Žnjanu bila je puna, no i ona se brzo počela prazniti kad se začula grmljavina, a na nebu pojavili oblaci, opisala je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić, a detalje pogledajte u videu.

19:17 Nevrijeme je kratko protutnjalo Istrom i Kvarnerom, a sad je po onoj staroj – poslije kiše uvijek dolazi sunce. Vatrogasci srećom zbog novog nevremena nisu imali novih intervencija, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak koja se javila iz Rijeke, rekavši kako se čini da je najgore prošlo, no svi upozoravaju da je važno biti na oprezu, a detalje pogledajte u videu.

 

19:09 Kakvo je trenutno stanje u Zagrebu, opisao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, koji je podsjetio kako je Grad Zagreb izvijestio da je zbog posljedica nevremena do sada zaprimljeno više od 2000 prijava štete i da su svi raspoloživi zaposlenici angažirani na sanaciji, a građanima je upućena zamolba da ne odlaze u gradske parkove kako bi izbjegli da im možda neka grana ne padne na glavu. Zbog toga, ali i upozorenja DHMZ-a grad se čini i pomalo sablasno prazan.

U Banskim dvorima održan je poseban sastanak, istaknuo je Čorkalo, naime, radi koordinacije svih aktivnosti u otklanjanju posljedica snažnog olujnog nevremena koje je pogodilo velik dio Hrvatske, premijer Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Vlade, županima stradalih županija te predstavnicima svih nadležnih službi. Naglasak je stavljen na opskrbu električnom energijom te je naloženo da se što prije obavi procjena štete kako bi Vlada mogla što prije financijski pomoći, kazao je Čorkalo, a detalje pogledajte u videu.

18:18 DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran. Na potezu od Zadra do Splita te južne otoke moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.

Iz DHMZ-a su građnima poručili da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja

17:33 DHMZ je objavio da je u Puli u tijeku grmljavinsko nevrijeme te ondje pada jaka kiša, sijeva i grmi.

U Zagrebu je kiša počela padati nešto prije 17 sati, a i ondje se može čuti glasna grmljavina, ali vjetar zasad nije jak.

Slaba kiša pada i na Medvednici i u Varaždinu.

16:44 Velika oluja je preko Slovenija stigla do Hrvatske.

Nevrijeme u Dalmaciji Velika oluja je preko Slovenija stigla do Hrvatske (Foto: Rain Alarm)

15:50 Grad Zagreb je u subotu izvijestio da je zbog posljedica nevremena do sada zaprimljeno više od 2000 prijava štete, da su svi raspoloživi zaposlenici angažirani na sanaciji, a upozoravaju građane i na moguće olujno nevrijeme u popodnevnim satima.

Iz Grada navode da su svi raspoloživi resursi gradskih službi, gotovo 1000 ljudi uz pripadajuću mehanizaciju, i dalje angažirani na sanaciji posljedica nevremena, da se radi pojačano preko vikenda, u nekim aktivnostima, kao čišćenje i pranje, u tri smjene.

S obzirom na mogućnost olujnog nevremena i danas popodne, građane mole da budu oprezni kako bi se zaštitili sebe i svoju imovinu. Zbog mogućeg nevremena, u 14 sati je sa Sljemena krenula posljednja današnja vožnja žičarom prema dolje.

Iz Grada navode da nakon jučerašnjeg nevremena nije bilo potrebe za intervencijama hitne pomoći, dok su vatrogasci odradili više od 300 intervencija.

15:05 DHMZ je izdao crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za sjeverni Jadran, osobito Istru. Ondje su mogući jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.

Osim toga, na snazi je i dalje narančasto upozorenje na grmljavinu za zagrebačku, osječku, gospićku, karlovačku i riječku regiju.

"Budite na oprezu i poduzmite mjere samozaštite", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Nevrijeme u Dalmaciji Upozorenje DHMZ-a (Foto: DHMZ)

15:03 Ministar obrane Mario Banožić posjetio je općinu Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je nevrijeme ostavilo katastrofalne posljedice.

Vatrogasci o intervencijama

11:45 Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je u subotu da je do sada u sanaciji posljedica nevremena angažirano 12.348 vatrogasaca sa 4502 vozila na ukupno 4293 intervencije, a vatrogasci su i nakon jučerašnje oluje uklanjali stabla i crijepove s prometnica te sanirali krovišta.

Glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za upućivanje osposobljenih vatrogasnih timova za rad na visini iz Splitsko-dalmatinske i Koprivničko-križevačke županije kao ispomoć u Kutinu i Novsku, a vatrogasne snage koje su upućene iz Osječko-baranjske u Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju vraćene su u svoje matične postrojbe.

Na Rabu je do došlo odrona zemlje u blizini objekata, a vatrogasci su evakuirali stanare zgrade te su tijekom noći i osiguravali područje.

U Gradu Zagrebu bilo je 759 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 2277 vatrogasaca sa 773 vatrogasnih vozila.

U Zagrebačkoj županiji bilo je 1293 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 3705 vatrogasaca sa 1369 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 354 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 1158 vatrogasaca sa 452 vatrogasnih vozila, a najviše intervencija bilo je na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.

U Istarskoj županiji vatrogasci su imali 143 tehničke intervencije, a sudjelovalo je 346 vatrogasaca sa 138 vatrogasnih vozila. Pritom je 70 intervencija bilo nakon jučerašnjeg nevremena u Istri, odnosno jučer poslije 15.30.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je 315 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 889 vatrogasaca sa 348 vatrogasnih vozila.

U Osječko-baranjskoj županiji bile su 53 tehničke intervencije na kojima je sudjelovalo oko 225 vatrogasaca sa 78 vatrogasnih vozila, a u Požeško-slavonskoj 479 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo 720 vatrogasaca sa 293 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija bilo je na području Pakraca, Lipika, Požege i Pleternice.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno je 120 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 315 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila, u Bjelovarsko-bilogorskoj 116 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 398 vatrogasaca sa 142 vatrogasnih vozila.

U Brodsko-posavskoj županiji bilo je 430 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 1370 vatrogasaca sa 460 vatrogasnih vozila, a u Primorsko-goranskoj 160 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo oko 641 vatrogasaca sa 178 vatrogasnih vozila.

11:20 Slovenska agencija za okoliš (Arso) u subotu je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme.

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, s tučom te udarima vjetra i groma. Ovaj put oluje će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Od 18 sati u petak do 6 sati u subotu, zbog nevremena na terenu su bile 32 vatrogasne postrojbe. Zabilježena su 102 incidenta od kojih se 39 dogodilo na području regionalnog središta Slovenj Gradec, 25 na području Celja, 17 na području Ljubljane, a 14 na području Kopra.

Vatrogasci su uglavnom uklanjali srušena stabla i prekrivali uništena krovišta kuća i zgrada te ispumpavali oborinske vode iz zgrada.

Uslijed obilnih kiša stvorile su se veće bujice te su narasli vodostaji koji su plavili objekte i prometnice. Aktiviralo se i nekoliko klizišta, izvijestila je Uprava za zaštitu i spašavanje.

Najteže je, javlja STA, bilo na području Črnega na Koroškem, gdje su poplavljene mnoge kuće, a zbog opasnosti od odrona aktivirana je i sirena za opću opasnost te je evakuirano oko 50 ljudi, koji su se u petak navečer uspjeli vratiti svojim domovima.

Pregled stanja po županijama nakon nevremena

11:10 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je pregled stanja po županijama nakon nevremena u petak.

10:40 Na stranicama DHMZ-a ističu da su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni prijepodne, ali posebno u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tuču.

Pročitajte i ovo Kranisti i dalje u šoku od oluje - 3 Radnik čudom preživio Istraga o padu dizalice još traje: Pogledajte snimku naleta jezive oluje snimljenu s 36 metara visine


"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu. Na snazi je za danas izdano i narančasto upozorenje DHMZ-a na vrućinu u regiji Dubrovnik", upozorili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U Dalmaciji sunčanije te uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30, na moru većinom od 30 do 35 Celzijeva stupnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene