Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabo osvježenje

Kuha atmosfera, a kuha i more: "Temperatura mora i u dubini se povisila za jedan stupanj. To je prilično, pogotovo za živi svijet"

Aktualno Galerija Kuha atmosfera, a kuha i more - 4 Kuha atmosfera, a kuha i more - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kuha atmosfera, a kuha i more - 3 Kuha atmosfera, a kuha i more - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kuha atmosfera, a kuha i more - 2 Kuha atmosfera, a kuha i more - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuha atmosfera, a kuha i more - 1 Galerija 1/4 >>
Nevrijeme hara većim dijelom Hrvatske, jug Dalmacije pod upozorenjem je od toplinskog vala. Ali pakleno vruće nije samo na suncu, i more prelazi sve granice. Da je Jadransko more pregrijano, najbolje pokazuju ribe koje panično traže hladnija dublja područja, pa i ribari ovo ljeto sve teže love.

Na splitskoj plaži Žnjan hlada baš i nema, a sunce bez šešira i vode brzo vodi do nesvjestice. Najgore je što ni more više nije neko osvježenje.

"Sad sam došla s posla i da se osvježim. Prije smo ulazili s oprezom. Pomalo deset minuti, a sad uskočiš, ne osjetiš promjene", kaže Ela.

Slično kaže i turist iz Švedske. "Da, toplo je. Bio sam ovdje 2017. i more je bilo hladno, a sada baš možeš osjetiti kako je toplo", rekao je Rami.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s ribarima koji se žale da im vrše pa i mreže ostaju prazne, neki više niti ne isplovljavaju jer je riba zbog pretoplog mora pobjegla od kraja u hladniju dubinu. U Splitu je u petak temperatura mora bila oko 27.  Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić pitala je fizičara mora što se događa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Novo nevrijeme protutnjalo je Hrvatskom: Meteorolog otkriva što nas očekuje u sljedećim danima

"U zadnjih 10 do 15 godina temperatura mora i u dubini povisila se za jedan stupanj. To je poprilično puno, pogotovo za živi svijet", kaže Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

I dodaje kako je nevrijeme iz Zagreba dokaz da idemo u sve veće ekstreme.

Svemu kumuju staklenički plinovi. A kako kuha atmosfera, kuha i more.

"Što je ugrijanije more, more više isparava, više pare ulazi u atmosferu, i možemo očekivati nevere", ističe Vilibić.

Toplinski val je i na Dubrovačkom području, sve je opasno u crvenom. Turisti se junački drže, domaći bježe. I U Dubrovačkom akvariju reporterka Dnevnika Nove TV pitala je stručnjake, što je to s morem? Kažu u odnosu na prošlu godinu, nema ni vjetra koji bi ohladio more.

"Temperature se kreću 25 do 26 stupnjeva, te se ribe povlače u niže slojeve gdje je niža temperatura", kaže Nika Pastorić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Hrvatskoj - 4 Centar 112 Snažno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Doznajte što se sve dogodilo u pogođenim županijama, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je podatke

Sve više ljudi zbog svega voli i ronjenje.

"Sada je na pet metara 25 stupnjeva, kad pređemo 20, onda je ta temperatura 20 ugodnih stupnjeva na ovim vrućinama", rekao je Dario Dujić, vlasnik ronilačkog kluba.

Uragane i tornada na Jadranu stručnjaci još ne vole spominjati. Dok imamo samo nevere, dobro je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene