Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost zasad otklonjena

Stanje stabilno, mjere opreza i dalje na snazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U romskom naselju u Slavonskom Brodu zbog nabujalih voda 11 obitelji je samoinicijativno iz mjera predostrožnosti napustilo domove i privremeni smještaj potražilo kod prijatelja u istom naselju.

Još je jedna obitelj iz romskog naselja samoinicijativno zbog mogućnosti klizišta tla napustila dom,  saznajemo iz Centra 112. Zasad su smješteni kod prijatelja, a u ponedjeljak će se useliti u gradski stan u Slavonskom brodu. Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije izvijestio je kako je stanje na područjima pogođenim poplavom stabilizirano, ali će se zbog dolaska vodenog vala na Dunavu i očekivanog povećanja vodostaja i dalje primjenjivati sve mjere opreza. Predsjednik Stožera župan Vladimir Šišljagić kazao je kako su, nakon jučerašnjeg popuštanja nasipa na Karašici, pravodobonom intervencijom svih službi, pripadnika Hrvatske vojske i lokalnog stanovništva i stalnim nadzorom, zaštićena baranjska naselja Luč, Šumarina i Šećerana. Opasnost je, u ovome trenutku, otklonjena.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste

Vodostaj Karašice u u Baranji opada, kao i vodostaji u ostalim dijelovima Županije, gdje je stanje također stabilizirano, ali sve mjere i dalje ostaju na snazi, jer će Dunav, u narednim danima rasti, po nekim procjenama i do dva metra, kazao je Šišljagić. Dodao je kako, prema analizama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na ovim područjima, ne prijeti opasnost od zaraznih bolesti, ali da su evidentirana mjesta u kojima je zabranjeno koristiti vodu iz bunara.

Direktor osječke ispostave Hrvatskih voda i rukovoditelj obrane od poplava Zoran Đuroković rekao je kako se procjenjuje da bi vodostaj Dunava kod Batine, sa sadašnje od 540 centimetara, mogao dosegnuti razinu između 700 i 750 centimetara. Dodao je kako se, uz pomoć pripadnika HV-a, već danas radi na ojačavanju baranjskih nasipa, a od sutra će se u Batini započeti s izgradnjom nasipa, kako bi se iskoristili povoljni vremenski uvjeti, do dolaska vrhunca vodeng vala na Dunavu, koji se očekuje idućeg vikenda.

Đuroković smatra kako opasnost mogu predstavljati eventualne nove veće količine oborina, s obzirom na to da bi, u takvim okolnostima, povećani vodostaj Dunava i Drave mogao uzrokovati nove poteškoće u manjim riječnim slivovoma, poput Karašice, Vuke i Vučice. Izvijestio je kako je na području Županije do sada postavljeno oko 100.000 vreća s pijeskom, a još ih toliko ima u pripremi.

>> Vodostaj Karašice pada, Baranjci za ostaju kući

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac rekao je da su hrvatski vojnici HV-a zadnju sanaciju nasipa na Baranji obavili sinoć oko 23 sata, a, uz dežurstva i ophodnje s djelatnicima Hrvatskih voda, sudjeluju u punjenju vreća s pijeskom, za potrebe nasipa na Karašici ili na Dunavu, kod Batine. Dodao je kako je ustrojeno ukupno sedam namjenskih skupina, s oko 1.500 pripadnika HV-a, ode kojih 500 pokriva Osječko-baranjsku županiju, isto toliko Brodsko-posavsku, a 500 ih je u pripremi za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene