Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u raspravi na sjednici Gradskog vijeća da se građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste svim zajamčenim pravima te da se nisu stekli uvjeti za proširivanje prava, što je na kraju većinom glasova i prihvaćeno. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Galerija Srpska zajednica ostaje bez prava u Vukovaru - 1 Srpska zajednica ostaje bez prava u Vukovaru - 2 Srpska zajednica ostaje bez prava u Vukovaru - 3 +0 Srpska zajednica ostaje bez prava u Vukovaru - 4

Srpska zajednica u Vukovaru ostaje bez prava zajamčenih statutom Grada. Takav proces pokrenut je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gdje je zaključeno da nisu stvoreni preduvjeti za proširenje prava, ali i da nakon rezultata popisa stanovništva nema obveze zadržati ni ona postojeća.

Vezani članci Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava za Dnevnik Nove TV: "Nema smisla pričati o nekakvim kolonama. To smo kao društvo nadišli" Andrej Plenković Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama''

Stanje će se tako vratiti na razinu od prije 10 godina, kada nije bilo dvojezičnih ploča niti službenih gradskih dokumenata na ćiriličnom pismu.

"S ovim popisom i ovim vraćanjem akata na onu točku prije, Vukovar će dobiti svoju šansu sigurno za 10 godina stabilnosti i nastavka onih procesa koji su proizašli iz mirne reintegracije", rekao je graonačelnik Ivan Penava.

"Sam zaključak nije imao neku težinu s ozbirom da smo znali da do proširivanja prava neće doći. Kad već svih zadnjih godina nije dolazilo teško da bi ove godine mogli očekivati povećanje nekih prava", rekao je vijećnik Dejan Drakulić (SDSS).
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju