Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen za izdaju

Srbija: Ukinuta presuda generalu zbog predaje vojarne u Varaždinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski vrhovni sud ukinuo je presudu nekadašnjem generalu JNA Vladimiru Trifunoviću, osuđenom za izdaju jer je 1991. godine predao vojarnu u Varaždinu hrvatskim snagama, objavljeno je u ponedjeljak u Beogradu.

Trifunović i skupina časnika JNA osuđeni su 1995. na zatvorske kazne zbog ‘podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje’, a odlukom vrhovnog suda proces će biti vraćen na početak, navode srbijanski mediji. U obrazloženju srbijanskog vrhovnog suda stoji da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje u prvostupanjskom postupku jer se pojavila znatna sumnja glede činjenica uvrđenih ranijim presudama vojnih sudova.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Tužiteljstvo odustalo 'Trifunović vojarnu u Varaždinu predao u krajnjoj nuždi'

Trifunović je u Srbiji prvo osuđen na 11, a zatim na sedam godina zatvora jer se 1991. u Varaždinu navodno nije dovoljno borio te je imao više mrtvih vojnika u postrojbi kojom je zapovjedao. Pomilovan je 1996. godine odlukom ondašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Zorana Lilića.

Trifunović je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i razaranje Varaždina te osuđen na 15 godina zatvora, dok se u Sloveniji vodi istraga zbog nadležnosti koje je imao i na djelu područja te zemlje. U izjavi medijima, Trifunovićev odvjetnik Vladimir Đerić ocjenio je ‘apsurdnim’ to da je njegov branjenik u dvije zemlje osuđen za potpuno suprotne stvari te izrazio nadu da će Trifunović u Srbiji uskoro biti rehabilitiran, a u Hrvatskoj oslobođen optužbi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene