Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici 100 prognaničkih udruženja Srba iz Hrvatske predat će danas 45 tisuća potpisa građana na peticiji za poštivanje ljudskih prava i rješavanje imovinskih prava prognanih Srba.


Potpise će predati predsjednici srpske Skupštine Slavici Đukić Dejanović, javlja RTS. Svoj primjerak peticije već je dobio predsjednik Boris Tadić, a sljedećih dana bit će uručen i premijeru Mirku Cvetkoviću. Najavljuju da će peticiju poslati i svim najvišim tijelima Europske unije, te veleposlanstvima SAD-a, Kine i Rusije.

Vezani članci Zagrepčani strahuju za školarce nakon potresa - 6 Bandić obećava sigurne koridore za djecu i uvjerava - prilazi su u redu: "Trakama su omeđeni prostori koji nisu sigurni" Posljedice potresa u Zagrebu Peticija za siguran put do škola: "Centar Zagreba nije siguran, postavite zaštitne koridore"

Osim peticije Đukić Dejanović će primiti i prijedlog rezolucije o poštovanju prava Srba prognanih iz Hrvatske kojom traže od parlamenta da utvrdi kako im Hrvatska krši ljudska prava, kao i prava svih Srba porijeklom iz Hrvatske koji u Hrvatskoj posjeduju imovinu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) je pak poručio kako ima razumijevanja za probleme prognanih Srba, no da jće upravo ulazak Hrvatske u EU ubrzati rješavanje njihovih problema i statusa.

>> Uzelac: Imam razumijevanja za probleme prognanih Srba