Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer izjavio je da su relativno zadovoljni nedavno provedenim izborima za manjinska vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, ali i upozorio da je tu problematiku potrebno dodatno riješiti posebnim zakonom.


"Potreban nam je poseban zakon o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina", rekao je i dodao da bi se time regulirala kampanja, sudjelovanje udruga u izborima, financiranje izbora te glasački listići, biračka mjesta i izborna šutnja budući da, kako ističe, "ništa od toga nije riješeno".

Vezani članci Valentin Inzko (Foto: Pixell) Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo" Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

Tolnauer je naveo da je ukupan odaziv u svim izbornim jedinicama na manjinske izbore bio 12,76 posto, po službenim, ali ne i konačnim podacima, što je sličan rezultat kao i na prvim izborima, s time da su sada bile obavljene i dodatne pripreme odnosno kampanja.

Zanimljivo je, kaže, da su se na manjinske izbore ovaj put u većem broju odazvale manje nacionalne manjine.

U raspravi je upozoreno da predstavnici manjina, posebice stariji, u mnogim sredinama, a posebice seoskim, nisu mogli glasovati jer su im biračka mjesta bila udaljena i 20 kilometara ili pak za izbore nisu niti znali.

Član Savjeta Vojislav Stanimirović ocijenio je nedopustivim što se država nije uključila u financiranje predizbornih aktivnosti, pa je sponzor bila Europska komisija, a s njime se složio i Milorad Pupovac ocijenivši apsurdnim što se vijeća za nacionalne manjine tretiraju kao nevladine organizacije.

Razif Memedi, član Savjeta, upozorio je kako nije u redu što se muslimanima dopustilo da glasuju za Bošnjake, ali ne i za Rome. 

"Ako se dopustilo da muslimani glasuju za Bošnjake, moglo se dopustiti da glasuju i za Rome", naveo je.

Tolnauer je zaključio da nacionalne manjine trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno sudjelovati u radu svojih lokalnih sredina te je naveo da će Savjet za nacionalne manjine, nakon analize izbora, pokrenuti inicijativu za donošenje posebnog zakona o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Najavio je i da će u Vukovaru početkom srpnja biti predstavljen Priručnik za vijeća nacionalnih manjina.

Također je izvijestio da je češka nacionalna manjina u Hrvatskoj dobila svoje simbole koje mogu upotrebljavati na zgradama, svečanostima i slično, a riječ je o simbolima koji sadrže i hrvatska obilježja kako bi se naglasilo da su oni češka manjine iz Hrvatske. 

Prema još neslužbenim podacima, na izbore 17. lipnja odazvalo se samo 12,7 posto građana, čime su u Savjetu nezadovoljni. Predstavnike Srba, uz lošu organizaciju, brine to što nije bilo manjinskih simbola na biračkim mjestima.

'To je ozbiljna povreda Ustavnog zakona. Iako nam je obećano, naše su zastave, osim u Istri, isticane samo sporadično, a birački listići nisu bili i na ćirilici' negodovao je Milorad Pupovac na današnjoj sjednici Savjeta