Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napuštene kuće

Autocesta beznađa: Drama s migrantima kod Donjeg Srba otkrila hrvatsku "crnu rupu"

Pogranično područje – crna rupa Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pogranično područje – crna rupa Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr
U 16 naselja, duž 48 kilometara dugog pograničnog područja, ostalo je samo 500-tinjak mahom starijih stanovnika. Napuštene kuće, nedostatak posla i osnovnih životnih uvjeta glavna su slika tog surovog dijela Like.

Autocesta beznađa – tako stanovnici uz granicu zovu svoje nikad asfaltirane makadame koji vode do zaselaka. Jedva se tu nađe koja živa duša jer život kao da je stao.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Prema Zagrebu Sudarila se dva kamiona: Zbog istjecanja nafte zatvoren dio autoceste Mjesto nesreće na A6 Završen očevid Nesreća na A6: Sudarila se dva teretna vozila, jedno u potpunosti izgorjelo

Većina je kuća u ovom pograničnom području duž 48 kilometara napuštena, prazna ili u ruševnom stanju. Tvornice su odavno propale. Najbrojniji su stanovnici iznad 60 godina, koji se i ne sjećaju kada je posljednji put nešto izgrađeno ili otvoreno, izuzev policijske postaje.

Radna mjesta mogu se nabrojiti na prste dvije ruke, a više nema ni radno sposobnih. Zbog nedostatka radnika nedavno je zatvoren i jedan od seoskih kafića.

Ovo pogranično područje pripada Gračacu, površinom najvećoj općini u Hrvatskoj. Tamo je bio reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

"Priča je ovo koja traje dobrih 30 godina. Gračac je prošle godine, nažalost, bio i općina koja je imala najviše iseljenih prema glavi stanovnika", izvijestio je.

Razgovarao je s načelnicom Općine Natašom Turbić.

Što konkretno činite da se ovo zaustavi, naročito uz granicu? Za 10, 20 godina, ako se ovo nastavi, vama nitko neće ostati.

Nažalost, Općina Gračac nije izuzetak kada je riječ o procesu iseljavanja, kao i cijela Hrvatska. Lokalna samouprava može nuditi i javljati se na natječaje, može nuditi mogućnost zapošljavanja, a ujedno i brigu o svim tim starim i nemoćnim na području Općine Gračac koji žive u izuzetno teškim uvjetima. Naime, potpomognuto smo područje, prva kategorija nerazvijenosti. Samo nam ime kaže da stvarno zovemo za pomoć državu na ovom području.

Tko je zapravo glavni krivac? Što je najveći problem?

Zapravo, nije Općina Gračac. Ni Republika Hrvatska, kao nova članica Europske unije, nije ništa bolje ni gore prošla od svih drugih članica koje prati trend iseljavanja. Lika je posebna u migracijama tijekom svih ovih desetljeća, ali Općina Gračac sama po sebi je posebna i potrebita možda više od drugih lokalnih samouprava zbog ratom oštećene infrastrukture i svega onoga što se dogodilo u posljednjih nekoliko godina. Tu i dalje žive ljudi, ostali su. Vrijedi se truditi i boriti za njih i to moramo napraviti.

Vidjeli smo što se događalo proteklih dana, veliko područje s izrazito malim brojem stanovnika. Je li to, po Vašem mišljenju, i svojevrsna pozivnica migrantima?

Više od 40 kilometara granice uz Bosnu i Hercegovinu zahtjevno je područje i nama i policajcima koji održavaju pogranično područje. Tko je god imao iskustva s migrantima, zna da njima ne treba pozivnica, oni nekako sami dođu.

"Ipak se nadajmo brzim rješenjima jer pet do 12 na ovom području, nažalost, već je odavno prošlo", rekao je Šime Vičević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene