Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na energetskoj razini o kojoj razmišljamo svaki put točeći gorivo, došli smo do podatka da je prosječan spremnik u posljednjih 5 mjeseci poskupio za 43 kune.


Za poskupljenje goriva nije kriva samo liberalizacija cijena, već i Vladina uredba iz travnja kojom su trošarine na naftne derivate povećane za 20 lipa po litri. Uz to, tu je i nestabilnost u zemljama proizvođačima nafte.

Vezani članci Ilustracija Mali distributeri najavljuju tužbe: "Prisiljeni smo prodavati gorivo po nižoj cijeni" Miro Skalicki Stručnjak za Dnevnik Nove TV o rastu cijena goriva te ima li razloga za optimizam: "Ako gledamo raspoloživost nafte i naftnih prerađevina, to nije nikakav problem"

PREKOMJERNI DEFICIT: Nove Vladine mjere za smanjenje deficita

Pogled na brojke prilikom točenja goriva mnogim vozačima zadaje glavobolju.

'Skupo je da, jako je skupo, ali moramo se voziti, kad nekamo trebaš ići', rekao je vozač Drago.

Od liberalizacije tržišta cijene goriva imaju uzlaznu putanju za prosječnih 50 litara goriva danas je potrebno izdvojiti čak 43 kune više nego što je to bilo u veljači ove godine. Ovako visokim cijenama kumovala je Vladina uredba iz travnja, koja je sve naftne derivate poskupila za 20 lipa po litri.

Naftni stučnjak ističe da krivca u poskupljenju ne treba tražiti u liberalizaciji cijena.

'Nažalost počele su se događati ove velike nestabilnosti na tržištu i u zemljama koje proizvode plin i naftu, prvenstveno naftu', rekao je Davor Štern, naftni stručnjak.

Sve te nestabilnosti, građani osjećaju u svojim rezervoarima.

'Smatram da će doći vrijeme da sirotinja, odnosno ljudi koji bi trebali za djecu za obitelj trebali otići neće se više moći voziti jer neće imati zašto tenkirati', rekao je još jedan vozač, Antun.

Ivan Šuker: Trošarine su udar na građane, Vesna Pusić: Nisu!

'Sigurno je preskupo, ne znam kak su cijene barela ali misli da nije baš to usklađeno, ustavari rast je usklađen, pad baš i nije', rekao je Ilija.

Uz nježnije stiskanje papučice gasa pad potrošnje može biti vidljiv. Posebno pri odlasku na godišnji.

'Iznad 120 kilometara na sat potrošnja s krovnim nosaćima se povećava se nekih 20 posto, ako možete sve natrpati u auto, potrošnja će biti 20 posto manja', napominje Mladen Jambrović, instruktor eko vožnje.

Uz to, još nekim trikovima možete uštedjeti na gorivu. Prije puta svakako provjerite svoje vozilo. Ne vozite previše suvišnih stvari. Prilikom duže vožnje odredite konstantu brzinu. Pratite promet, predviđajte i održavajte pravilan razmak.

Vlada je najavila kako u slučaju pretjeranog povećanja cijena ima mehanizme za njihovo zaustavljanje. Jedan od njih je propisivanje najviše cijene za pojedine naftne derivate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju