Jedan natječaj splitskog sveučilišta uzburkao je javnost. U njemu su pod ranjive skupine ubrojeni i pripadnici LGBT zajednice. Kako bi dokazali pripadnost i dobili 200 eura na mjesec, moraju potpisati izjavu.

Galerija


ERASMUS+ program studentima nudi studiranje u inozemstvu uz financijsku potporu. S dodatnih 200 eura na mjesec pomaže se "studentima u nepovoljnom položaju". U toj su skupini, primjerice, djeca nižeg socioekonomskog statusa, studenti koji imaju djecu, pripadnici romske manjine i studenti pripadnici LGBT zajednice.

Vezani članci Ugostitelji jedva krpaju kraj s krajem Čelnice udruga ugostitelja o nadzoru inspektora, ali i problemima: ''Do sada otkaza nije bilo, ali ove godine bi i to moglo nastupiti'' LGBT zajednica "Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati

Nije trebalo puno da jedan sasvim običan natječaj, s jednom ipak neobičnom stavkom, dospije u fokus javnosti. "Isto ovako moglo bi se tražiti dodatno financiranje za ljude plave kose, crne kose, filateliste", kaže Hrvoje Zekanović (HRAST).

"To je za rubriku vjerovali ili ne, da se proračunskim novcem stimulira ljude da promjene svoju seksualnu orijentaciju", dodaje.

Ministrica Blaženka Divjak kaže pak da je pogriješila birokracija. "Samo su prepisali sve koji su u akcijskom planu, bez razmišljanja o tome je li potrebno dati prednost u ovom slučaju", pojašnjava Divjak.

Dok ostali trebaju papirologiju, za studente LGBT orijentacije tražena je tek vlastita izjava. Studente smo upitali bi li oni potpisali pripadnost LGBT zajednici i neki su nam odgovorili, ako ima benefita, potpisali bi. Drugi pak vide zloporabu u svemu tome.

"Ni prvi ni zadnji put da se u našoj državi zloupotrebljava da bi se nešto dobilo", kaže nam jedan splitski student.

Nakon prvih kritika s desnice sporna je stavka uklonjena. Sveučilište kaže da kritike nisu razlog. "Na taj način zaustavili smo taj dio dok se transparentno ne nađe način definiranja ranjivih skupina", pojašnjava Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu.

Iz Agencije za mobilnost kažu, pripadnici LGBT orijentacije jesu na popisu ranjivih skupina. Kažu da visoka učilišta sama odlučuju koje ranjive skupine mogu ostvariti pravo na dodatak.