Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novog ministra zdravlja dočekat će puno problema. Među njima i oni iz splitskog KBC-a.


Već godinu dana čekaju obnovu Odjela koji je izgorio u požaru, a i jedini su KBC koji nema objedinjeni hitni bolnički prijem. Dio intenzivne jedinice Zavoda za neurokirurgiju splitskog KBC-a je prošle godine izgorio u požaru.

Vezani članci Stanje u hrvatskim bolnicama Koliko imaju pacijenata, a koliko zaraženog osoblja: Provjerili smo stanje u najvećim hrvatskim bolnicama Slika nije dostupna Ministru zdravlja smo pokazali priloge o stanju u zdravstvu - i snimili njegove reakcije

Iako su molili Ministarstvo zdravlja za pomoć, novac još nisu dobili, pa ne mogu sanirati Odjel. "Sada smo smješteni u tri sobe koje imaju samo mogućnost smještaja kreveta. Nema mogućnosti ni respiratora, ni kisika, ni one medicinske potpomognute opreme", kaže Vesna Brzić, glavna medicinska sestra za neurokirurgiju.

No, to nije jedini problem. "Jako nam puno otežava jer je nemoguće raditi u tim prostorima koji nisu ni klimatizirani, koji prostorno nisu adekvatni za takvu vrstu bolesnika", ističe Brzić.

Problem s klimom nemaju pacijenti na Odjelu za traumatologiju. No, osoblje kaže kako imaju problem s prostorom.

"Prvenstveno nedostatak operacijskih dvorana. Moram reći da ta jedna operacijska dvorana radi 24 sata. Kroz jutro 8 sati, a kasnije za hitnu službu. To ide u biti kao Las Vegas, nikad se ne gasi!", kaže Ante Bandalović, specijalist opće kirurgije.

Naša kamera zavirila je i u jedan od najstarijih Odjela u bolnici. Klinika za onkologiju preuređena je prije 8 godina i zadovoljava sve standarde. "Prostor je sasvim sigurno komforniji, uređeniji, noviji. I higijenski i klimatski je svakako ugodniji. Aparatura se obnavlja", kaže Maja Božić Šakić iz Odjela za onkologiju.

Zbog velikog broja pacijenata, dobro bi došao i veći broj osoblja. I u ravnateljstvu bolnice kažu kako imaju premalo osoblja koje se svakodnevno trudi kvalitetno odraditi svoj posao.

Problem je i što nemaju objedinjeni hitni bolnički prijem. "Sve je spremno da bi se apliciralo, da bi se ti novci dobili. Međutim, imamo sada gluhi telefon. Imamo nekakve signale koji nisu dobri i cijela priča stoji", kaže Trpimir Glavina iz Upravnog vijeća KBC-a Split.

Ipak, vjeruju kako će se stanje ubrzo riješiti. Jer, riječ je o drugoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj se na godinu obavi milijun i 200 tisuća pregleda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju