Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitala svima

Split: Napokon otvoreno novo rodilište na Firulama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U splitskom Kliničkom bolničkom centru na Firulama danas je otvoreno novo rodilište.

Na prigodnoj svečanosti novo splitsko rodilište otvorila je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, podsjetivši kako je u njegovu gradnju investirano više od 250 milijuna kuna, te da je 2006. godine ona, kao tadašnja dopredsjednica Vlade, položila temeljni kamen. Premijerka je čestitala svima onima koji su pridonijeli da nakon 32 godine neuvjetnog rada u skučenim i dotrajalim prostorima stare Klinike za ženske bolesti KBC-a Split konačno dobije rodilište kakvo zaslužuje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader naredio projekt Istraga DORH-a: Afera oko Kuće slave splitskog sporta Slika nije dostupna Razumije se u maslinovo ulje Sanader politiku zamijenio maslinarstvom?

>> Splitsko rodilište na tehničkom pregledu

'Gotovo svaki osmi stanovnik Republike Hrvatske rođen je u splitsko-dalmatinskoj županiji, a želim da novo rodilište pridonese da svaki četvrti stanovnik Hrvatske bude rođen na području te županije', istaknula je premijerka Kosor. Ocijenila je kako je otvaranje novog rodilišta u Splitu nešto najljepše što se dogodilo u Splitu i Hrvatskoj tijekom ove godine koja je, kako je kazala, bila 'iznimno teška, katkad deprimirajuća'. Premijerka je istaknula kako je u rujnu ove godine u Hrvatskoj po prvi puta u zadnjih pet-šest godina bilo više novorođenčadi nego umrlih osoba, te da je u prvih devet mjeseci ove godine rođeno 823-oje djece više nego u prvih devet mjeseci 2008. godine.

'Očekujemo povećanje broja novorođenčadi'

Podsjetila da u tri ovogodišnja rebalansa proračuna nisu umanjivana sredstva za rodiljne naknade i doplatak za djecu, što je ukupno iznosilo oko četiri milijarde kuna, a u 2010. godini, najavila je, povećat će se još 100 milijuna kuna za tu namjenu. 'Ulaganje u djecu, obitelj i gospodarstvo - ulaganje je u budućnost i stabilnost domovine', rekla je Kosor. Svečanosti otvaranja novog splitskog rodilišta nazočili su, uz ostale, i ministri Darko Milinović i Božidar Pankretić. Ministar zdravstva Milinović najavio je kako će se u 2010. godini za nabavku opreme novog rodilišta u Splitu investirati 135 milijuna kuna. Nazočne su pozdravili i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, gradonačelnik Željko Kerum i ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) dr. Dujomir Marasović.

Dr. Marasović je kazao kako se u splitskom KBC- na godinu rodi oko pet tisuća djece te da se sada očekuje povećanje broja novorođenčadi. Novo splitsko rodilište blagoslovio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. 'Budući da se nalazimo u vremenu adventa prigodno je nazvao ovo novo rodilište 'došašćem života', jer u njemu iščekujemo novi život, život koji daruje Životvorac', istaknuo je mons. Barišić, dodavši kako je rodilište 'pravi božićni dar svima nama'. Novo splitsko rodilište zamijenit će postojeći Odjel za ženske bolesti i porođaje u sklopu splitskog KBC-a. Split i Dalmacija dobili su tako najsuvremeniju Kliniku za ženske bolesti i porode, u sklopu koje su vrhunski opremljena ginekološka klinika s rodilištem, operacijske dvorane te odjeli neonatologije i potpomognute oplodnje. Prostire se na više od 14.850 četvornih metara, ima dvokrevetne sobe sa 160 kreveta, a svaka smještajna jedinica ima i posebne sanitarne čvorove s tuš kabinama. Glavni projektant rodilišta je splitski arhitekt Vjekoslav Ivanišević, a izvođač radova varaždinska tvrtka 'Tehnobeton-Zagorje'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene