Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SPH o slučaju dvojice hrvatskih pomoraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro izjavio je da će Sindikat najprije prikupiti sve podatke o slučaju dvojice hrvatskih pomoraca koji su od 1. svibnja u pritvoru u Panami pod sumnjom da su krijumčarili drogu te da će zatim razmotriti može li i kako pomoći hrvatskim pomorcima.

Riječ je o riječkim pomorcima zapovjedniku Lorisu Šubatu i prvom časniku Dušku Tanurdžiću. Na brodu "Therese", kojim upravlja hrvatski brodar Split Ship Management, pronađena je manja količina kokaina i heroina. Drogu je u tajnom boksu na vanjskom dijelu broda otkrila američka Obalna straža u panamskim vodama. Ostali članovi posade nisu zadržani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Filmska akcija u Veneciji Hrvatski pomorci spasili dječaka iz kanala Slika nije dostupna Agonija pomoraca Brod u Gabonu: Došla hrana, ali samo za pet dana

Potpredsjednik Predrag Brazzoduro istaknuo je da SPH ne može dopustiti da se zapovjednike ili časnike zatvara na osnovi zapovjedne odgovornosti, posebice ako nema dokaza o njihovoj krivnji. Takav postupak SPH smatra kriminalizacijom i ugrožavanjem pomoračkog zvanja, ali se ne protivi provedbi zakona ako je nekom pomorcu zaista dokazana krivnja, rekao je Brazzoduro.

Direktor i vlasnik Split Ship Managementa Ratko Božić kaže da je tvrtka odmah unajmila dobar odvjetnički ured u Panami koji zastupa hrvatske pomorce.

Po dosadašnjim podatcima na pramcu broda ispod razine vode nađen je pričvršćen boks s kokainom i heroinom. Božić kaže da je droga nađena na vanjskom dijelu broda ispod razine vode te kako je uvjeren da ni zapovjednik ni prvi časnik nisu mogli vidjeti da se tu nešto nalazi.

"Naši pomorci su nevini, u to smo uvjereni na temelju informacija koje primamo od odvjetničkog ureda u Panami", izjavio je Božić.

Hrvatska nema diplomatske odnose s Pananom, ali smo, dodao je, o svemu izvijestili naše Ministarstvo vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene