Trojica mornara s Mikronezije, čija se brodica nasukala na malome zabačenom otoku u zapadnom Pacifiku, spašena su pošto su australski i američki ratni zrakoplovi primijetili golemu SOS poruku ispisanu u pijesku.

Galerija


Njihov nestanak prijavljen je prije tri dana, nakon što je njihovo plovilo ostalo bez goriva, daleko od zacrtanog kursa. Vlasti Guama, obližnjega američkog teritorija, pokrenule su potragu u subotu.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) - 1 Razmišljate o vojnoj karijeri? "Pobjednička vojska" traži 350 vojnika i mornara Vojska, arhiva (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Doznajte detalje: Raspisan je natječaj za prijam 234 vojnika/mornara

Pripadnici australske vojske iz helikoptera su zamijetili veliki SOS znak što su ga mornari ispisali na plaži. Nakon toga su sletjeli i pružili im pomoć.

Mornari su dobrog zdravlja i prošli su bez većih ozljeda, izvijestila je australska vojska. Uspjeli su doploviti do otoka Pikelot, gotovo 200 kilometara zapadno od mjesta s kojega su isplovili u sedam metara dugoj brodici.

Mornari će patrolnim brodom biti prebačeni do svojih domova. Mikronezija se nalazi u zapadnom Tihom oceanu, a čini je oko 600 manjih otoka i atola razbacanih po golemom oceanskom prostranstvu.