Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava u Solinu

Evo zbog kojeg je događaja 08. listopada još važan u hrvatskoj povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan neovisnosti danas je u Solinu po prvi put proslavljen i obilježavanjem obljetnice smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1076.).

Dan neovisnosti danas je u Solinu po prvi put proslavljen i obilježavanjem obljetnice smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1076.), i to svečanom smotrom povijesnih postrojbi "Vitezovi kralja Zvonimira" iz Knina i "Tomislavova straža" iz Splita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon 25 godina otvorena gradnje 1km ove brze ceste koštao 55 milijuna kuna Slika nije dostupna Sudska parnica Sad je sve jasno: Čiji je izvor rijeke Jadro?

"Današnji događaj smotre povijesnih postrojbi jako je važan pošto je 8. listopada iznimno veliki datum u hrvatskoj povijesti, jer se njime obilježava Dan neovisnosti Hrvatske, ali i krundba kralja Zvonimira i smrt kraljice Jelene", rekao je Mate Božić iz udruge "Toma Ariđakon", koja je inicirala ovo obilježavanje.

Direktorica solinske Turističke zajednice Jelena Stupalo kazala je kako će se ova manifestacija idućih godina razvijati i usavršavati, pa će se na taj način davati novi poticaji unaprjeđenju arheološkog turizma na solinskom području.

"Solin je kolijevka antičke starohrvatske povijesti i do sada se u tom smislu naglašavala Salona kao turistička ponuda, ali ubuduće nećemo zanemarivati niti lokalitet Šuplje crkve gdje je 8. listopada 1076. godine krunjen kralj Zvonimir", rekla je Stupalo. U znak sjećanja na taj događaj na tom je solinskom lokalitetu danas i uprizorena Zvonimirova krunidba.

Prema povijesnim izvorima, u rujnu 1076. papa Grgur VII. poslao je u Solin svoje legate Gibizona i Fulkona, kako bi riješili pitanje priznanja samostalnosti tadašnje jedinstvene hrvatsko-dalmatinske države. Nakon što je Dmitar Zvonimir prisegnuo na vjernost papi, poslanik Gibizon okrunio ga je 8. istopada 1076. godine kraljevskom krunom u solinskoj crkvi sv. Petra i Mojsija te mu predao druge znakove kraljevske vlasti i papinsku zastavu. Taj događaj se smatra tadašnjim međunarodnim priznanjem Hrvatske.

Crkva sv. Petra i Mojsija u Solinu urušila se u 16. stoljeću i ostale su samo zidine koje i danas ondje stoje, a taj je lokalitet u narodnom predanju nazvan Šuplja crkva.

Kraljica Jelena je dala sagraditi dvije crkve u Solinu - crkvu Sv. Stjepana, koja je služila kao grobnica kraljeva, te crkvu Svete Marije na Gospinom otoku kao krunidbenu baziliku. Nakon smrti 976. godine pokopana je u atriju crkve Svetoga Stjepana zajedno sa suprugom, a još u 13. stoljeću solinski su benediktinci obilježavali spomen na nju.

'Najsramotnija činjenica je da gotovo stotinjak zastupnika nije došlo na svečanu sjednicu'

Arheolog don Frane Bulić je u kolovozu 1998. pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka pronašao temelje negdašnje starohrvatske bazilike, a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene.

Na sarkofagu je uklesan latinski epitaf koji glasi: "U ovom grobu počiva glasovita Jelena koja je bila žena kralju Mihajlu, a majka Stjepana kralja. Ona se odreče kraljevskog sjaja dneva osmoga listopada. I bi ovdje pokopana 976. godine od utjelovljenja Gospodnjeg indikcije četvrte petoga cikla mjesečeva, sedamnaeste epakte, petoga kruga sunčanoga, koji pada sa šestim. Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom sirota i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe reci: Bože smiluj joj se u duši!". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene