Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto.


Vlada je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Vezani članci APN i stanovi: Ilustracija - 1 Kupujete stan? Uskoro ide novi krug poticaja, možda i posljednji: "Za to izdvajamo više od 9 milijuna eura" Slika nije dostupna Općina Brela pomaže svojim studentima: Trošak prijevoza - besplatan!

Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu, rekao je Šustar. Na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna.

Subvencija prijevoza bit će povezana s imovinskim cenzusom

Šustar je najavio da će od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom, čiji se kriteriji razrađuju. Po njegovu mišljenju, jedinice lokalne samouprave mogle bi nadoknaditi smanjenje subvencija, i to prvenstveno oslanjajući se na EU fondove. Zbog toga im treba, kako je rekao, koliko je god moguće ukloniti prepreke i pojednostavniti procedure kako bi se mogle natjecati za sredstva EU-a.

Šustar je zadovoljan što se rashodi za zaposlene povećavaju s obzirom na minuli rad, kao i sredstva za doktorande, postdoktorande i centre izvrsnosti.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kaže kako je proračun tog ministarstva na razini izvršenja iz prošle godine, te da je zadovoljna njegovim iznosom. "Smatramo da nijedna skupina našh korisnika neće biti oštećena", rekla je.

Upitana odnosi li se imovinski cenzus kod naknada i na branitelje i kako će se primjenjivati, rekla je da branitelji nisu u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih, te da imovinski cenzusi već postoje kod zajamčenih minimalnih naknada.

Najavila je da će se raditi na konsolidiranim naknadama, odnosno "pravičnim naknadama", gdje će neke skupine dobiti i više nego sada.

Naknada od 7500 kuna za novorođeno dijete za dva-tri mjeseca

Upitana hoće li biti promjena kod dječjih doplataka odgovorila je da oni za sada nisu bili tema, nego samo naknada od 7500 kuna za novorođeno dijete. Ta bi naknada, najavila je, mogla u primjenu nakon usklađivanja zakonske regulative, što je proces od najmanje dva-tri mjeseca.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je kako je za rad njezina ministarstva proračunom predviđeno 350 milijuna kuna više nego u izvršenju za 2015. godinu. Tu je, među ostalim, 400 milijuna kuna više za indeksaciju mirovina i 1,56 milijardi kuna za dječji doplatak, što je zbog demografskih kretanja manje nego lani.

"Nema rezanja mirovina, plaće ostaju jednake i sva davanja iz mirovinskog sustava ostaju na razini 2015. godine", rekla je Šikić.

Novinari su zatražili objašnjenje 550 milijuna kuna manje u odnosu na 2015. godinu za naknade i mirovine braniteljima.

Odgovorila je da braniteljske mirovine iz sustava Ministarstva neće biti smanjivane jer nema zakonskog osnova za to, te da je tih 550 milijuna kuna razlika između planiranog i izvršenog proračuna, odnosno da je u prošlom proračunu za braniteljske mirovine planirano više nego što je izvršeno. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju