Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Životinje na cesti

Snimke nadzornih kamera: Bliski susreti medvjeda i vozača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozači se gotovo svakodnevno susreću sa životinjama na cestama.

Nadzorne su kamere jednom prilikom snimile velikog medvjeda koji je preskočio zaštitnu ogradu i nasred autoceste počeo trčati u suprotnom smjeru. Na sreću, vozači koji su mu dolazili u susret uspjeli su ga izbjeći. Ali on se ubrzo našao na drugoj strani i ponovio isto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju Ilustracija ovo morate znati Ubrzo na snazi velika promjena za vozače: Pogledajte kolika je kazna ako ne poštujete propis

Pokušala ga je zaustaviti i policija. Iako su vozili unatrag, nisu ga sustigli. Medvjed je na kraju otrčao i pobjegao prema brdu. Snimka ovog događaja sada služi za edukaciju vozačima, jer, sudar s takvom životinjom može prouzročiti veliku štetu.

'Medvjed se lako popne preko ograde, tako da nema tu nekih učinkovitih zaštita, sama mreža nije učinkovita zaštita', kazao je Bojan Vivoda iz Autocesta Rijeka-Zagreb.

>> Počeo produženi vikend: Pripremite se na velike gužve!

Najkritičnije dionice su gorski krajevi. Pogotovo tijekom jeseni i proljeća, pa se vozačima savjetuje oprez. 'U slučaju da vozači primijete divljač, odnosno životinju na autocesti bitno je, naravno, smanjiti brzinu, po potrebi stati i uključiti sva četiri pokazivača smjera', kazao je Igor Novačić iz HAK-a.

Prošle godine u 72 nesreće sudjelovale su životinje, većinom divlje. Sitna ili krupna divljač, često je ima i u naseljenim mjestima. Vozači nemaju na umu da primjerice srna može trčati i do 30, 40 kilometara na sat. 'Divljač, bilo kakva da je divljač, to je velika materijalna šteta. Može doći do stradavanja, do smrti', kazao je Dražen Zlodi, predstojnik lovnog ureda Samobor.

Nadležni za hrvatske prometnice svjesni su da zaštitna ograda nije uvijek učinkovita za životinje. Dodatni problem je i broj medvjeda kojih je kad se projektirala cesta prije 10 godina bilo između 400 i 600. Sada je njihov broj veći od 1.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene