Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U većem dijelu zemlje

Hrvatska okovana ledom: Temperature i do -21

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijelo Zabiokovlje jutros je osvanulo okovano ledom, a snijeg i hladnoća u Lici i danas najviše teškoća uzrokuju u prometu i opskrbi udaljenijih naselja.

Temperatura od gotovo minus 21 Celzijev stupanj izmjerena je u mjestu Studencima, u lovrećkoj općini, što je inače rijetkost, kažu mještani Studenaca. Unatoč vrlo niskoj temperaturi u Zabiokovlju, na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, jutros je izmjereno minus 12 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Vožnja po snijegu Sigurnost na prvom mjestu Policija poslala upozorenje zbog uvjeta na cestama: "Povećana je opasnost prometnih nesreća"

Visina snijega na Biokovu je četrdesetak centimetara do pola metra, a u nanosima je viši i od dva metra. Ujedno, zbog snježne mećave u subotu na Biokovu dežurna smjena osoblja na odašiljaču, kojoj je na putu pomagao i čistač snijega, nije se uspjela probiti do vrha Svetog Jure. Tako je smjena, nakon jučerašnjega poludnevna putovanja Biokovom, obavljena tek sinoć.

Gospić i Otočac na -19

Jutros je u Gospiću i Otočcu izmjereno -19 Celzijevih stupnjeva, a osjećaj hladnoće povećava obilan snijeg. Na svim prometnicama vrijede zimski uvjeti, a na kolnicima ima ugažena snijega i leda. Jutros su mnogi vlasnici 'limenih ljubimaca' teže pokretali motore, kasnili su autobusi u mjesnom i međumjesnom prometu, a znatno kasne i vlakovi u željezničkom prometu ličkom prugom .

Hladnoća i visok snijeg prekinuli su i radove na šumskim radilištima, zbog hladnoće smrznule su se vodovodne instalacije i vodomjeri u stambenim zgradama u Gospiću, pa i u vikend-kućama u podvelebitskom Primorju gdje je temperatura zraka također ispod ništice. Štete će biti poznate tek kad hladnaća popusti.

Snijeg, poledica i magla otežavaju promet

Opreznije treba voziti zbog snijega i poledice u većem dijelu zemlje, a magla jutros mjestimice smanjuje vidljivost i usporava vožnju na dionici autoceste A1 između Zagreba i Karlovca, javlja Hrvatski autoklub. Državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag i D506 Dobroselo-Mazin mogu prometovati samo osobna vozila. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu cestama u: Lici i unutrašnjosti Dalmacije: D 23 Kapela-Žuta Lokva, D 25 Korenica-Lički Osik, D 42 Saborsko- Poljanak-Selište, D 50 Žuta Lokva-Otočac-Perušić-Lički Osik, D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac, D 218 Užljebić-Doljani.

Obavezna zimska oprema

D 506 Dobroselo-Mazin-Bruvno, D 62 Zagvozd-Metković-Vrgorac, D 39 Aržano-Gornja Brela i kao i na većini državnih cesta u Zadarskoj županiji. Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju: B 6 Kikovica-Rijeka/čvor Orehovica,D 3 Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Rijeka (stara cesta kroz Gorski kotar), D 32 Prezid-Delnice, D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D102 Šmrika-Krk-Baška D 203 Brod na Kupi-Delnice, D 305 Parg-Čabar i D 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog kao i na cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Na cestama Samoborskog i Žumberačkog gorja obavezna je zimska oprema. Na graničnim prijelazima nema čekanja. Trajekti plove redovito. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene