Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijelo Zabiokovlje jutros je osvanulo okovano ledom, a snijeg i hladnoća u Lici i danas najviše teškoća uzrokuju u prometu i opskrbi udaljenijih naselja.


Temperatura od gotovo minus 21 Celzijev stupanj izmjerena je u mjestu Studencima, u lovrećkoj općini, što je inače rijetkost, kažu mještani Studenaca. Unatoč vrlo niskoj temperaturi u Zabiokovlju, na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, jutros je izmjereno minus 12 Celzijevih stupnjeva.

Vezani članci Fail Pazite gdje parkirate! Zaboravio da s krovova vreba snijeg i led pa naučio važnu lekciju Hladnoća u Rusiji Kad se temperatura spusti ispod -30 stupnjeva, počinju se događati stvarno bizarne stvari

Visina snijega na Biokovu je četrdesetak centimetara do pola metra, a u nanosima je viši i od dva metra. Ujedno, zbog snježne mećave u subotu na Biokovu dežurna smjena osoblja na odašiljaču, kojoj je na putu pomagao i čistač snijega, nije se uspjela probiti do vrha Svetog Jure. Tako je smjena, nakon jučerašnjega poludnevna putovanja Biokovom, obavljena tek sinoć.

Gospić i Otočac na -19

Jutros je u Gospiću i Otočcu izmjereno -19 Celzijevih stupnjeva, a osjećaj hladnoće povećava obilan snijeg. Na svim prometnicama vrijede zimski uvjeti, a na kolnicima ima ugažena snijega i leda. Jutros su mnogi vlasnici 'limenih ljubimaca' teže pokretali motore, kasnili su autobusi u mjesnom i međumjesnom prometu, a znatno kasne i vlakovi u željezničkom prometu ličkom prugom .

Hladnoća i visok snijeg prekinuli su i radove na šumskim radilištima, zbog hladnoće smrznule su se vodovodne instalacije i vodomjeri u stambenim zgradama u Gospiću, pa i u vikend-kućama u podvelebitskom Primorju gdje je temperatura zraka također ispod ništice. Štete će biti poznate tek kad hladnaća popusti.

Snijeg, poledica i magla otežavaju promet

Opreznije treba voziti zbog snijega i poledice u većem dijelu zemlje, a magla jutros mjestimice smanjuje vidljivost i usporava vožnju na dionici autoceste A1 između Zagreba i Karlovca, javlja Hrvatski autoklub. Državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag i D506 Dobroselo-Mazin mogu prometovati samo osobna vozila. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu cestama u: Lici i unutrašnjosti Dalmacije: D 23 Kapela-Žuta Lokva, D 25 Korenica-Lički Osik, D 42 Saborsko- Poljanak-Selište, D 50 Žuta Lokva-Otočac-Perušić-Lički Osik, D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac, D 218 Užljebić-Doljani.

Obavezna zimska oprema

D 506 Dobroselo-Mazin-Bruvno, D 62 Zagvozd-Metković-Vrgorac, D 39 Aržano-Gornja Brela i kao i na većini državnih cesta u Zadarskoj županiji. Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju: B 6 Kikovica-Rijeka/čvor Orehovica,D 3 Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Rijeka (stara cesta kroz Gorski kotar), D 32 Prezid-Delnice, D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D102 Šmrika-Krk-Baška D 203 Brod na Kupi-Delnice, D 305 Parg-Čabar i D 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog kao i na cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Na cestama Samoborskog i Žumberačkog gorja obavezna je zimska oprema. Na graničnim prijelazima nema čekanja. Trajekti plove redovito. (Hina)