Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smijenjena Bajićeva zamjenica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državnoodvjetničko vijeće danas je razriješilo zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Božicu Cvjetko, proglasivši ju krivom za zataškavanje zlostavljanja mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.

DOV je ustvrdio da je Božica Cvjetko zlouporabila svoj položaj i teško naštetila ugledu državnog odvjetništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi Jastreb prozvao Državno odvjetništvo i Bajića Slika nije dostupna Državno odvjetništvo: 'Nije bilo osnova za puštanje Vinka Budiše'

Predsjednik DOV-a Josip Čule izjavio je da je Cvjetko proglašena krivom jer je, 'nakon usmenog izvješća zamjenice zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika kako postoji sumnja da su na štetu štićenika dječjeg doma 'Blaženi Alojzije Stepinac' u Brezovici počinjena kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa i da policija traži daljnje upute za provođenje izvida, naložila da se obustavi svaki daljnji rad u tom predmetu i stavljanje predmeta ad acta'.

Nakon medijskih napisa o zlostavljanjima u Brezovici od Cvjetko je zatraženo da ponovno razmotri navedene predmete, no ona je utvrdila kako su medijske tvrdnje neosnovane.

Ipak, naknadnom provjerom, nakon niza novih novinskih članaka, državno odvjetništvo otkrilo je spominjane zločine i protiv domara u Brezovici, Maria Barlovića, pokrenulo kazneni postupak.

'Time je potvrđena slika stvorena u javnosti kako je državno
odvjetništvo zataškavalo slučaj i štitilo počinitelje teških kaznenih djela na štetu hendikepirane djece umjesto da protiv njih poduzima kazneni progon, što je izravno dovelo u pitanje vjerodostojnost i zakonitost rada državnog odvjetništva', ustvrdio je Čule.

Stegovni postupak protiv Božice Cvjetko održavao se iza zatvorenih vrata, pa su novinari prisustvovali tek čitanju odluke ali ne i njezina obrazloženja.

Božica Cvjetko nije nazočila objavi odluke, kao ni ranijim
sjednicama. Neslužbeno se doznaje da je svoju obranu poslala pismenim putem, a pred DOV-om ju je zastupao odvjetnik Ratko Žurić. 

Žurić je najavio žalbu na odluku, odnosno pokretanje upravnog spora zbog toga što smatra da je njegova branjenica 'kažnjena zbog datog mišljenja'.

Stegovni postupak protiv Cvjetko pokrenut je krajem rujna prošle godine na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je od DOV-a tražio najtežu kaznu - razrješenje.

Za trajanja stegovnog postupka nije bila suspendirana, jer je tadašnji saziv DOV-a ocijenio kako za njezino udaljavanje s dužnosti 'nema osnove'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene