Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Službeni rezultati: U Sabor 153 zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni rezultati izbora za zastupnike u šesti saziv Hrvatskoga sabora danas su objavljeni i u Narodnim novinama (br. 132) te tako počinje teći ustavni rok od 20 dana koliko predsjednik Republike ima za sazivanje konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora.

Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIP: Objavljeni službeni rezultati izbora Slika nije dostupna Sloveniju najviše brine ZERP

Prema službenim rezultatima izbora, provedenih 24. i 25. studenoga 2007. godine, u 6. sazivu Hrvatskoga sabora bit će 153 zastupnika.

Njih 145 izabrano je u jedanaest izbornih jedinica, a nacionalne manjine predstavljat će osam zastupnika. U petom sazivu Sabora bila su izabrana 152 zastupnika.

U novom, 6. sazivu Hrvatskoga sabora HDZ će imati 66 zastupnika, slijedi SDP koji je osvojio 56 mjesta, koalicija HSS-HSLS s osam zastupničkih mjesta, HNS sa sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedno mjesto. U Saboru će biti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Na parlamentarnim izborima izašlo je nešto više od šezdeset posto birača u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić povjerio je mandat za sastav nove Vlade predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu jer mu je dokazao da ima potporu više od 77 zastupnika.

Koalicijski sporazum s HDZ-om već su potpisali predstavnik
nacionalnih manjina Nazif Memedi i Šemso Tanković, te predstavnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

U tijeku su pregovori i s predstavnicima mađarske, talijanske i srpske manjine.

S HSLS-om i HSS-om, nakon razgovora o usklađivanju programa, HDZ će drugi tjedan razgovarati i o članovima Vlade.

Prema Zakonu o Vladi RH, predsjednik Republike imenuje i razrješuje predsjednika Vlade. Na temelju odluke Hrvatskoga sabora o iskazivanju povjerenja Vladi Republike Hrvatske, rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene