Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni Beograd:

'U Hrvatskoj ekstremne skupine s pozicije ustaštva vrijeđaju srpsku kulturu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko je ministarstvo vanjskih poslova hrvatskim dužnosnicima i europskim institucijama ukazalo na 'nedopustivo ponašanje ekstremnih skupina u Hrvatskoj' koje 's pozicije ustaštva vrijeđaju kulturu srpske manjine'.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ukazalo je hrvatskim dužnosnicima i europskim institucijama u Bruxellesu i Strasbourgu na nedopustivo ponašanje ekstremnih skupina u Hrvatskoj ocijenivši da ti incidenti vrijeđaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve sukladno zakonu Bauk: Obustava primjene izmjena vukovarskog Statuta nije politička odluka Slika nije dostupna Rasprava u Vladi Bauk: Vlada se 2009. hvalila uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru

>> FOTO Vukovar: Prosvjedna šetnja protiv dvojezičnih ploča

Kako se naglašava u priopćenju, ministarstvo je povodom incidenata u Hrvatskoj nastalih zbog postavljanja dvojezičnih ploča s latinično-ćiriličnim natpisima na državnim ustanovama najprije reagiralo u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Gordanom Markotićem, a note su upućene i službenom Zagrebu, institucijama Europske unije u Bruxellesu i Strasbourgu.

'Ministarstvo vanjskih poslova svima je ukazalo na nedopustivo ponašanje ekstremnih skupina u Hrvatskoj, koje bezočno vrijeđaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj i koje nastupaju s pozicija ustaštva', navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Na incidente u Hrvatskoj do sada službeno nije reagirao nitko od srbijanskih državnih dužnosnika, a u srijedu je vodeća stranka vladajuće koalicije Srpska napredna stranka (SNS) zatražila od hrvatskih vlasti da osiguraju mir i poštivanje ljudskih prava za sve Srbe na teritoriju RH i najoštrije osudila 'divljanje hrvatskih šovinista', ocijenivši da su prethodnih dana, uništavajući dvojezične ploče, pokazali 'najviši stupanj mržnje prema Srbima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene