Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA DNEVNICE

Putni nalozi se po Gornjem gradu nose pješice, a novac nosi u kuvertama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novcu iz "afere dnevnice" nema traga jer je isplaćivan na ruke, a ne preko bankovnih računa.

Sustav isplate dnevnica u državnoj administraciji potpuno je zastario i podložan korupciji. Za razliku od privatnika, gdje se dnevnice uglavnom isplaćuju putem računa, saborski zastupnici i ministri dobivaju ih na ruke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera dnevnice Zeljko: "O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića" Slika nije dostupna afera dnevnice Nastavljeno suđenje Tomislavu Sauchi: "Ostajem pri obrani koju sam iznio"

Putni nalozi se po Gornjem gradu pješice odnose do obližnjih institucija, a novac se vraća u kuvertama.

U ovom slučaju uz putne naloge nije bilo nikakvih dokaza o putovanju, odnosno računa priloženih uz putni. Modus operandi uvijek isti: putuje jedan od savjetnika, putovanja su trajala desetak dana i, barem što se 2015. tiče, uvijek na trošak organizatora.

U najmanju ruku je čudno da se u jednoj od najvažnijih institucija u ovoj zemlji čak tri godine odvija drska krađa, a nitko ne reagira.

Iz državne blagajne dnevnice idu na ruke. Previše prostora za malverzacije, otkrivene u uredu bivšeg premijera Milanovića.

Varga: Veliki udarac za SDP

"Ovo je velik udarac za SDP. Smatram da je kolega Saucha nevin dok mu se ne dokaže suprotno, ali optužbe su jako ozbiljne", kaže Siniša Varga, SDP-ov saborski zastupnik.  

Novac se izvlačio tri godine. Najviše 2015., koju je češljala Državna revizija. Te je godine Milanovićev ured potrošio više od 850 tisuća kuna na putne troškove. Od čega čak 307 tisuća, odnosno 40 posto, bilo je fiktivnih putnih naloga za trojicu premijerovih savjetnika.

Zoran Milanović, iz čijeg je ureda pokraden novac, tvrdi da s time nema ništa. "Ovo je netko gledao svojim gladnim okicama, očito duže vrijeme i sad ćemo vidjeti čije su to oke", rekao je u petak Milanović, koji misli da je sustav loš.  

U GONG-u smatraju da je zakazao sustav unutarnje kontrole. "Postavlja se pitanje što je radio vladin Ured za unutarnju reviziju. Kao i pitanje događaju li se iste ili slične stvari i u drugim  što se možda događa u drugim institucijama", pita Dragan Zelić iz GONG-a.

Stroži nadzor i isplate preko računa

Most obećava stroži nadzor i isplate preko računa. "Nedopustivo je da saborski zastupnici mogu samo reći da su došli na sjednicu Sabora iz mjesta u kojem žive, da dobiju novac bez ikakvog računa, gotovo na ruke", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova, kaže da se rad javne uprave uvijek i u svakom segmentu može unaprijediti.

Sudska vještakinja za financije Marija Duljković predlaže informatizaciju sustava. "Softver koji izda putni nalog ne može ga zatvoriti dok se svi elementi tog putnog naloga nisu ispoštivali sukladno Zakonu o porezu na dohodak.Softver ne poznaje koja je opcija na vlasti. Bitno je da sustav funkcionira", kaže Duljković. 

Narušeno povjerenje građana u institucije

Na potezu su istražitelji koji češljaju cijeli ovaj slučaj, dok Milanović kategorički odbija da je bilo što znao. Prema vlastitom priznanju, bivši premijer nije čitao niti izvješće Državne revizije, pa tako ni ono iz 2015. u kojem su nađeni ovi sporni nalozi, već je o svemu doznao od Slavka Goldsteina prije tjedan dana.

Upada u oči i činjenica da je je u 2015. od ukupnih troškova ureda premijera za putovanja bilo izvučeno čak 40 posto novca.

Ovo još više narušava ionako nisko povjerenje građana u institucije ove zemlje, političare i političke stranke, a za SDP, stranku koja je često znala govoriti kako je njihova letvica dignuta više, kada je riječ o korupciji, ovo je težak udarac. A i dalje će trpiti tešku političku štetu koja bi im mogla i dalje srozavati politički rejting.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene