Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši premijer

Milanović šokiran i bijesan: "Bio je to narkomanski modus"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović kazao je da nije znao i da nije pravno odgovoran za slučaj Tomislava Sauche, bivšeg šefa njegova kabineta, kojeg DORH tereti da je oštetio državni proračun za više od pola milijuna kuna.

Bivši premijer Zoran Milanović izjavio je kako je šokiran i bijesan onime što se događalo za njegova mandata, u njegovom kabinetu. 

"Osam godina sam radio s Tomislavom Sauchom, što god da kažem bit će klišej - da sam šokiran i da ne mogu vjerovati...Bijesan sam", kazao je Milanović na Markovom trgu gdje je odgovarao na pitanja novinara u trenucima kada je Sabor glasao o imunitetu Tomislava Sauche.

Na pitanje što je s njegovom odgovornošću, odgovorio je: "Vi mi recite" a onda nastavio:

"Saucha je bio moj najmlađi suradnik, moj politički izbor kao i još desetak ljudi. To je itekako moja politička i moralna odgovornost, ali pravna nije. Ovo je jedna sramotna i grozna slika."

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Kazao je kako je za cijeli slučaj saznao u subotu te da vjeruje u profesionalnost državne revizije.

"Za ovo nisam znao. Prvi puta sam saznao za to u subotu kada me nazvao Slavko Goldstein. Kako je vidim tu stvar, a nisam se nikad bavio tom vrstom prava, tu je nekoliko ljudi s kojima se treba razgovarati - Sauchina tajnica, osobe iz računovodstva. Taj novac je netko ukrao. To je rađeno kroz nekoliko godina, radi se o ljudima visokog društvenog ugleda za koje se znalo da ih nitko neće provjeravati. Bio je to narkomanski modus - netko se dočepao apoteke i nije se skidao s tih lijekova. Revizija u Vladu ne dolazi svake godine. Netko tko je kršio zakon, trebao je znati hoće li 2015. doći revizija", izjavio je Milanović.

Milanović je kazao da se čuo sa Tomislavom Sauchom u četvrtak kada mu je kazao da nije kriv.

"Djelovao je potreseno. No, sada se neko vrijeme nećemo čuti", izjavio je.

Kazao je i da ga nitko do sada nije kontaktirao iz DORH-a, ali da im samo može reći kako ništa nije znao. Ipak, iako je kaže trebao ići na kraći put, ostat će u Zagrebu kako bi bio na raspolaganju institucijama.

"Vi znate kakva je hijerarhija. Saucha je radio kao ministar, pravno gledano ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bilo u mojoj odgovornosti. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći - bijesan sam. To je jedna ogromna služba, potpisuje se jako puno putnih naloga, između ostalog i ureda Predsjedice", pojasnio je Milanović dodavši kako je njegove putne naloge potpisivala tajnica Vlade Zorica Matković a ne Saucha.

Cijeli slučaj Milanović je zaključno komentirao riječima - "Sve u svemu, ružan dan, ružni dani".

DORH tereti Sauchu za više od pola milijuna kuna štete

Tomislav Saucha bio je šef Milanovićevog kabineta od 2011. godine te dugogodišnji bliski suradnik i u SDP-u. 

Državno odvjetništvo tereti Sauchu da si je zloporabom položaja i krivotvorenjem dokumenata priskrbio više od pola milijuna kuna iz državnog proračuna. Između ostalog, sporne su dnevnice trojici savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića - Slavko Goldsteinu, Nevenu Budaku i Siniši Petroviću u iznosu od 307 tisuća kuna.

Zbog svih navedenih sumnji, DORH je zatražio za Tomislava Sauchu lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka. MIP mu je skinuo imunitet, a isto se očekuje da će učiniti i Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene