Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke Europskog suda

Slučaj Ljubljanska banka: Lesar zabrinut, Kosor traži akciju premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Hrvatskih laburista zabrinut je jer Vlada nije objavila što je sa Slovenijom dogovorila oko Ljubljanske banke, dok Jadranka Kosor smatra da će odluka Europskog suda olakšati hrvatsku poziciju, ali traži da se u sve uključi i Milanović.

Laburist Dragutin Lesar izrazio je danas zabrinutost što Vlada RH nije objavila što je konkretno dogovorila sa Slovenijom oko rješavanja pitanja Ljubljanske banke, a bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da to pitanje treba dići na razinu razgovora dvojice premijera.

Europski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavljeno je na internetskoj stranici hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno" Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

>> Europski sud: Slovenija odgovorna za povrat štednje štedišama Ljubljanske banke

Dragutin Lesar je, zamoljen za komentar te presude, kazao kako žali što hrvatska Vlada u svih 20-ak godina nije znala pravno savjetovati građane da sami ostvare svoja prava, "ako ona već nije našla put".

"Dodatno zabrinjava što javnost još ništa ne zna o dogovoru sa Slovenijom, osim što se čeka odgovor iz Basela i hoće li se ponovno odbiti umiješati u taj spor", rekao je Lesar.

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da će presuda Europskog suda za ljudska prava olakšati položaj Hrvatske. "Problem sa Slovenijom još, očito, nije riješen i oni tu i dalje pokazuju mišiće i to prije svega zbog unutarnjepolitičkih razloga i nastojanja da Ljubljanska banka uđe u Hrvatsku. Mislim da je ovo dobar signal i da to Vlada treba iskoristiti da jednom konačno taj problem riješi", rekla je Kosor.

Bivša premijerka smatra da se u rješavanje tog problema treba uključiti i premijer Zoran Milanović. "To treba dići na razinu razgovora dvojice premijera i što prije skinuti s dnevnog reda jer ništa se samo po sebi neće riješiti", kazala je. Naglasila je da pitanje Ljubljanske banke nema veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora, ali da je "očito da Slovenija to postavlja kao uvjet, što ne treba zanemariti".

"Nije dovoljno stalno ponavljati da to nije problem koji nije vezan uz ratifikaciju jer se time neće ništa riješiti i vrijeme prolazi. Moramo učiniti sve da do kraja godine imamo što veći broj država koje će ratificirati ugovor, a da se s druge strane ne javlja taj, ali i drugi problemi", dodala je Kosor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene