Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka pacijenta u komi

Krpelji: Moj Ivan je prekasno došao u bolnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje teško oboljelih pacijenata od krpeljnog meningoencefalitisa i dalje je bez promjena. Liječnici su im pomoću uređaja za dijalizu uspjeli sniziti temperaturu, kako bi im se imunitet što prije povećao.

Jedan od pacijenata je i 33-godišnji Ivan koji je dobio krvarenje u mozak. Njegova očajna majka i sama teško bolesna, nada se da će se Ivan probuditi iz kome. Šest dana Ivan Zaberčnik leži u komi. Prije mjesec dana kosio je u svom voćnjaku. Nije ni znao da ga je ubo krpelj, no ubrzo je osjetio simptome.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo trebate znati Budite oprezni! Sezona je sitnih životinja koje prenose opasne bolesti, provjerite kako se zaštititi Ugriz krpelja U jeku sezone Kako se zaštititi od krpelja i što napraviti ako vas ugrize? "Najbitnije je da se iščupa, makar ostalo to rilo"

>> Upozorenje liječnika: Krpelji prenose nepoznat virus

'Počela glavobolja, visoka temperatura, povraćanje i doktoricu smo zvali i ona je došla i kaže, Ivane, ti moraš na zaraznu. Pa to je neka viroza, pa dosta mi je bolnice, pa ne bih ja. Tako on je odbio. To je bilo petak, u nedjelju je njemu jako pozlilo, priča njegova majka Katarina Zaberčnik. No tada je bilo prekasno. Ivan je došao u teškom stanju. Nakon pet dana prebačen je u Kliniku Fran Mihaljević. On i još četvorica pacijenata dijele istu sudbinu, priključeni na aparate. U međuvremenu, Ivanu se stanje pogoršalo.

'Dobio je krvarenje u mozak. Njemu je isto autonomni živčani sustav može biti zahvaćen, pa je tlak bio jako visok. Možda je to bila jedna od posljedica, ili može biti da je jednostavno posljedica same bolesti', objašnjava dr. Marko Kutleša iz bolnice Fran Mihaljević. Ivan je i prije bio teško bolestan, 2008. transplantirani su mu bubreg i jetra. I to je jedan od razloga njegova lošeg stanja. Krpelji su za ovo doba godine uobičajeni, no liječnike čudi velik broj teško bolesnih pacijenata.

'Radi se sad na tome da se sam virus identificira do kraja, pa da vidimo', kaže dr. Kutleša. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pretpostavlja se da je najveći broj oboljelih. Od kraja ožujka njih četvero. 'Kod tri bolesnika bolest je dokazana, a četvrti bolesnik je zbog teške kliničke slike premješten u Zagreb', rekla nam je dr. Valentina Bačak iz OB Bjelovar. Najugroženiji su oni koji svakodnevno vrijeme provode u šumi. Upravitelj šuma u Bjelovaru, Željko Vušić kaže kako već 15 godina nije bilo ovako teških slučajeva.

'Naši su zaštićeni na taj način što su cijepljeni, za razliku od drugih', ističe Željko Vušić, upravitelj šuma Bjelovar. No, ako se i niste cijepili, liječnici savjetuju svima koji vrijeme provode u prirodi neka nose duge hlače i majice, a pri povratku obavezno se pregledaju, da Vas maleni nametnik ne bi stajao života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene