Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na cjepljenje

Upozorenje liječnika: Krpelji prenose nepoznat virus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici na infektivnoj klinici izuzetno su zabrinuti za stanje pet osoba zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom. Naime, svi su u Kliniku dovezeni u vrlo teškom stanju zbog ugriza krpelja i to iz različitih krajeva zemlje.

Trenutačno su na aparatima, a liječnici još ne znaju koliko im je stanje zaista teško, jer kažu, krpelji prenose novu vrstu virusa, koju ne poznaju pa ne znaju ni koje će biti posljedice. Za šest osoba odlazak u šumu bio je koban. Svi su zaraženi krpeljnim meningoencefalitisom. U Kliniku Fran Mihaljević došli su u komi i paralizirani.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražili smo Ovo su simptomi bolesti od koje je osam dana nakon zaraze preminula 27-godišnjakinja: Ne postoji cjepivo Ilustracija Ovo trebate znati Budite oprezni! Sezona je sitnih životinja koje prenose opasne bolesti, provjerite kako se zaštititi

'Pet ovih bolesnika je u kritičnom stanju. Oni su na aparatu, sve funkcije se umjetno odvijaju. Svi su oni bili podvrgnuti i umjetnoj hipotermiji, znači, ohladili smo ih u pokušaju da sačuvamo te moždane strukture i smanjimo edeme koji ugrožavaju tog bolesnika, a sad, ishod ćemo vidjeti', istaknuo je dr. Bruno Barišić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu 'Fran Mihaljević'.

Jedan se pacijent ipak oporavio i u dobrom je stanju, no ostalih pet i dalje se bori. Ovakva je zaraza inače uobičajena za ovo doba godine, no ne i virus.

'Krpeljni meningoencefalitis je uobičajen za ovo doba godine. Uobičajeno je da i primamo takve pacijente. Ono što je neuobičajeno je ovakav broj toliko oboljelo teških. To nismo zadnjih desetljeća imali', zaključio je dr. Barišić.

Virus koji krpelji ove godine prenose, još je nepoznat liječnicima. Uzrokuje znatno teže slučajeve meningoencefalitisa nego što je to bilo prethodnih godina, jer pacijenti padaju u komu, mora ih se pothlađivati, a ishod liječenja je neizvjestan.

Sva petorica bolesnika dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, iz Čakovca, Osijeka, Bjelovara, Karlovca i Šenkovca. 'To su ljudi koji su iz ruralnih krajeva, koji idu u lovišta, u šume. Dakle, idu neuobičajenim izletničkim stazama i dolaze iz krajeva gdje su očito žarišta ta prisutna', kaže dr. Barišić.

Pacijenti su pod stalnim nadzorom. Liječnici strahuju od novog virusa, bolest može rezultirati trajnom paralizom i promjenom svijesti. Svi oni koji provode vrijeme u šumi, trebali bi se cijepiti.

'Postoji cjepivo protiv ovog tipa našeg srednjoeuropskog krpeljnog meningoencefalitisa. Dakle, to postoji, ali obično se to cijepi u proljeće. No, mogu se neka cijepljenja i sada provesti', zaključuje dr. Barišić. Ako odlazite u šumu ili na izlet nekamo gdje je visoko raslinje ili trava, obavezno se na povratku treba pregledati.

Najčešći simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su crvenilo i svrabež na području tijela gdje se krpelj nalazi. Pritom je najbolje o tome obavijestiti liječnika kako biste ga uspješno odstranili. Tada težih posljedica neće biti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene