General je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da je od svojih časnika za vezu doznao da se nešto dogodilo u Gruborima.


General Ivan Čermak posvjedočio je na sudu da ni danas ne zna što se dogodilo u selu Grubori u kojem su u kolovozu 1995. ubijeni srpski civili, zbog čega se sudi pripadnicima specijalne policije Boži Krajini i Frani Drlji.

Vezani članci Dean Kapetinić Na pljačkama zaradio 1,2 milijuna kuna: Serijski lopov kojem su na meti bile zlatarnice i ljekarne osuđen na 20 godina zatvora Milorad Pupovac U Gruborima održana komemoracija za ubijene civile: "Pravde još nema, a zakon šutnje jači je od časti i istine"

Čermak, koji je u to vrijeme bio zapovjednik zbornog mjesta Knin i logistička podrška civilnim vlastima ispričao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je od svojih časnika za vezu doznao da se poslije akcije čišćenja terena nešto dogodilo u Gruborima.

Milijan Brkić: Ne vidim značaj mog svjedočenja, ali za Bajića sam spreman i na veću žrtvu

Časnici za vezu informaciju su dobili od pripadnika civilne policije UN-a koji su prijavili da se u tom zaseoku vidi paljevina. Čermak je kazao da je on drugi dan otišao "Vlakom slobode" u Split, a da su časnici za vezu samoinicijativno otišli na to područje jer nisu mogli dobiti podatke što se dogodilo.

Čermak je nakon povratka iz Splita krenuo u Grubore gdje je bio i zapovjednik specijalne policije Željko Sačić, pripadnici policije i krim tehničari. No, Čermak tvrdi da je on s ekipom javne televizije ostao na rubu sela jer se medije nije puštalo unutra dok policija ne obavi posao.

Svjedok general Markač: 'Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim'

Izjavu medijima je, po iskazu Čermaka, trebao dati Sačić, no on se nećkao jer mu je bilo neugodno govoriti pred kamerama, pa je Čermak, na Sačićev nagovor, dao izjavu za televiziju.

Čermak tvrdi kako je izjavio ono što mu je rekao Sačić da se dogodilo, odnosno da je došlo do sukoba specijalne policije s neprijateljskom vojskom i da je tom prilikom došlo do stradavanja civila i kuća.

Čermak je rekao kako nisu imali što skrivati i da su bili uvjereni da se provodi istraga u Gruborima, jer je tamo vidio krim tehničare.

Rasprava se nastavlja iznošenjem obrane Drlje i Krajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju