Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeno suđenje

Slučaj Grubori: 'Sačić mi je diktirao izvješće o ratnom zločinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za ratni zločin u Gruborima pored Knina nekadašnji zapovjednik ATJ Lučko Josip Ćelić kazao je da mu je jedan od izvještaja o događajima u tom mjestu diktirao ratni zapovjednik Željko Sačić.

Bivši zapovjednik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Josip Ćelić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Grubori da je o ratnom zločinu u tom selu u okolici Knina 1995. pisao čak tri izvješća, od kojih mu je jedno diktirao ratni zapovjednik Željko Sačić koji je također bio osumnjičen za to nedjelo, ali je postupak protiv njega izdvojen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljena za svibanj Sud će zločin u Gruborima pokušatI rasvijetliti rekonstrukcijom Slika nije dostupna Jedan od posljednjih svjedoka Markač pozvan za svjedoka na suđenju za zločin u Gruborima

>> Sud će zločin u Gruborima pokušatI rasvijetliti rekonstrukcijom

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Ćelić je kazao da je o akciji u Gruborima, za koju su optuženi bivši pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo i Božo Krajina, prvo izvješće pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu, a treće po povratku u bazu u Lučkom.

Kazao je da je prije nekoliko mjeseci u svojoj arhivi pronašao prvo izvješće na čijoj je poleđini Sačić dopisivao što treba promijeniti. U drugom izvješću, dodao je, nalaze se podaci koji su mu u to vrijeme bili potpuno nepoznati, poput imena poginulih. 'Upisao sam ih po Sačićevom nalogu', ustvrdio je Ćelić kojega je sudsko vijeće obvezalo da taj dokaz dostavi sudu.

Na suđenju za zločin u Gruborima svjedočio je i zapovjednik operacije 'Oluja obruč' Zdravko Janjić koji je kazao da na terenu nije čuo pucnjavu, a tvrdio je i da je bila riječ o rutinskoj akciji, iako su mnogi svjedoci kazali da su čuli pucnjavu i detonacije.

'Zašto ste poslali pripadnike elitne postrojbe da kilometar i pol prelaze livadom i za to vrijeme budu izloženi kao zečevi', pitao ga je sudac Zdravko Majerović, na što je Janjić odgovorio da takva mogućnost nije postojala jer su u akciji sudjelovali najelitniji specijalci.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića.

Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen. Na sudu je kazao i da je čuo tko je odgovoran za zločin, ali da to ne može reći jer nema dokaza.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no Državno je odvjetništvo zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene