Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali na 10 institucija

SLUČAJ GOLJAK Na 'grubu i nasilnu kolegicu' djelatnici Goljaka upozorili su prije dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici Specijalne bolnice Goljak okupljeni oko Inicijative za zaštitu prava djece-pacijenata Bolnice tvrde kako su na neprimjereno ponašanje kolegice, koju je prošlog tjedna jedna majka optužila za zlostavljanje djece, upozoravali i ranije.

Dopis sa detaljno izloženim problemima Bolnice među kojima je i medicinska sestra poznata kao 'iznimno gruba i nasilna osoba', djelatnici bolnice Goljak prije dvije godine poslali su na adrese nekoliko državnih i institucija Grada Zagreba

'Smatramo obmanjujućim za javnost iznošenje tvrdnji ravnateljice Katarine Bošnjak Nađ kako o istome nije imala nikakvih saznanja. S grubim i neprimjerenim ponašanjem kolegice upoznat je velik broj djelatnika Bolnice, a cijela priča na Goljaku ima status javne tajne', stoji u emailu anonimne skupine djelatnika Goljaka koji je poslan medijima nakon što je prošlog tjedna Dijana Sajko prijavila zlostavljanje djece koje je vidjela u Bolnici.

Podsjetimo, Dijana Sajko koja je s djetetom došla u bolnicu vidjela je kako jedna od djelatnica, udara i neprimjereno se ponaša prema troje djece s posebnim potrebama. Njezina objava uznemirila je hrvatsku javnost, a ravnateljica Bošnjak Nađ pokrenula je istragu o slučaju. Djelatnica je sve porekla i trenutno se nalazi na godišnjem odmoru.

Pročitajte i ovo Zlostavljanje u Domu za nezbrinutu djecu - 4 Zlostavljanje djece Nakon što je procurila snimka koja je šokirala cijelu Hrvatsku: Progovorila i majka jednog štićenika dječjeg doma u Slavoniji Ilustracija Brojevi se udvostručili "Što je dijete mlađe, to je seksualno zlostavljanje ekstremnije, najgora razina nad djecom do dvije godine": Šokantni podaci otkrivaju što se ustvari događa na internetu

Dnevnik.hr zatražio je očitovanje od ravnateljice Bošnjak Nađ o prijavi od prije dvije godine no do objave teksta nismo ga dobili.

Prema onome što navode anonimni djelatnici bolnice okupljeni u inicijativu za zaštitu djece, problemi na Goljaku puno su veći, dublji i nisu od jučer. O tome su 28. lipnja 2014. obavijestili Hrvatski sabor, Gradski ured za zdravstvo, Gradsku skupštinu, zdravstvenu inspekciju, Udrugu hrvatskih pacijenata...

U dopisu navedenim institucijama su naveli kako najvećih problema ima na Odjelu za dojenčad i malu djecu:

Iznimno gruba i nasilna osoba

'Jedna od medicinskih sestara navedenog odjela poznata je kao iznimno gruba i nasilna osoba te je prijavljena nadređenima od strane jedne od svojih kolegica, održano je saslušanje, a o ostalim okolnostima, kao ni o konačnom zaključku povjerenstva koje je za tu priliku oformljeno djelatnici Bolnice, kao ni kolegica koja je dotičnu prijavila, nisu informirani. Štoviše, u sklopu nove organizacije rada navedena je medicinska sestra cijelo ovo vrijeme povremeno postavljana sama u noćnu smjenu.

O zaključku povjerenstva nije obaviješteno niti Radničko vijeće Bolnice. S obzirom da se radi o vrlo kontroverznom i osjetljivom pitanju smatramo kako svi djelatnici Bolnice imaju pravo na saznanje o zaključku navedenog povjerenstva, jer se time baca ljaga na sve nas, a ako se radi o opravdanoj prijavi smatramo kako je potrebno obavijestiti i istražne organe države kako bi se ista mogla procesuirati i kako bi se djecu zaštitilo od nasilja'.

Osim na problematičnu medicinsku sestru, djelatnici Bolnice upozorili su institucije i na brojne nepravilnosti kao i loše prostorne uvjete u kojima djeca borave i u kojima se liječe. Posebno neadekvatnim smatraju prostore na Zelengaju koji su adaptirani, ali i tvrde, potpuno neprimjereno djeci s posebnim potrebama.

Gradski ured za zdravstvo (Grad Zagreb osnivač je i vlasnik Bolnice op.a.) zatražio je o svemu i očitovanje ravnateljice Katarine Bošnjak Nađ koje je i prihvaćeno od strane pročelnice Mirne Šitum te razmotreno i primljeno na znanje od strane Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine.

Utvrđene nepravilnosti u radu Bolnice

Također, Hrvatska komora medicinskih sestara provela je izvanredni inspekcijski nalaz 6.ožujka 2014., no u njemu očito nije pronađeno ništa sporno u radu medicinskog osoblja.

'Što se tiče ostalih nepravilnosti na koje smo ukazali Hrvatskoj udruzi pacijenata, a na temelju koje je podnesena predstavka Ministarstvu zdravlja koja je poslužila kao povod kontroli Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Uprava za zaštitu zdravlja obavijestila nas je kako su pri kontroli utvrđene određene nepravilnosti u radu Bolnice, na temelju kojih je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Bolnici izrekao ugovornu mjeru opomene od 29. svibnja 2014. godine. O navedenoj mjeri djelatnici nisu obaviješteni od strane rukovodstva Bolnice', navode djelatnici Inicijative.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su prošlog tjedna kako su u vezi Specijalne bolnice za zaštitu djece Goljak u protekle dvije godine primili jednu pritužbu i to na neprimjerene uvjete i način postupanja s djecom. Donekle se, naveli su, utemeljenom pokazala jedino primjedba na prostorne uvjete. Tom prilikom pravobraniteljica za djecu je i posjetila tu ustanovu kako bi se bolje upoznala s uvjetima i načinom rada bolnice Goljak, poručili su iz Ureda dječje pravobraniteljice.
 

 

 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene