Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Glavaš: Nova žalba i novo liječničko vještačenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja tjedna sudski će vještaci ponovno procijeniti je li Branimir Glavaš sposoban za nastavak suđenja, a njegovi branitelji uložit će još jednu žalbu na odbijanje njegova puštanja iz pritvora.

Od predsjednika Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda Marina Mrčele doznaje se da će sudac Željko Horvatović, koji vodi sudski postupak protiv Glavaša i ostalih optuženih za ratne zločine u Osijeku, do kraja tjedna dati nalog liječnicima sudskim vještacima da pregledaju Glavaša i utvrde je li sposoban za nastavak suđenja zakazan za 7. siječnja.

Pročitajte i ovo Kate i Gerry McCann Nisu komentirali postupak Obrat u slučaju portugalske policije i nestale Maddie: Roditelji djevojčice na ovo su čekali godinama, ali im nije donijelo utjehu Slika nije dostupna Slučaj 'selotejp' Optuženik Krnjak traži povratak u pritvor

No, Mrčela smatra da će se i u slučaju da je Glavaš raspravno nesposoban, suđenje za slučajeve "selotejp" i "garaža" nastaviti po predviđenom rasporedu.

Glavaš je krajem prošloga tjedna zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, nakon više od 50 dana štrajka glađu, iz zatvorske bolnice ponovno prebačen u zagrebačku KB Dubrava u kojoj danas nisu željeli ništa reći o Glavaševu zdravlju.

"Stanje je ozbiljno, no nije alarmantno niti mu je život ugrožen", izjavio je nakon posjeta Glavašu jedan od njegovih branitelja Veljko Miljević koji je prijepodne za internetski portal Index.hr izjavio kako je pitanje hoće li Glavaš preživjeti još tri ili četiri dana.

"Tu sam izjavu dao prije nego što sam ga posjetio u bolnici i vidio da stanje ipak nije tako kritično", kazao je Hini. Dodao je da je obrana već napisala žalbu na posljednju odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavašu produljen pritvora, iako je Vrhovni sud naložio da se zbog zdravstvenog stanja razmotri mogućnost puštanja na slobodu uz mjere opreza.

Novu žalbu obrane rješavat će Vrhovni sud, a Miljević vjeruje da će to biti u petak.

Kazao je da se u žalbi posebno "oštro" okomio na ocjenu Županijskog suda da se Glavaš u zahtjevu za puštanjem iz pritvora ne može pozivati na svoje loše zdravstveno stanje jer se u takvo stanje sam doveo.

Miljević, pak, tvrdi da je sudski vještak utvrdio upravo suprotno, a to je da sadašnje stanje nije uzrokovalo gladovanje, već angina pectoris i prijašnji moždani udar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene