Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVDA SPORA I NEDOSTIŽNA

Slučaj kirurga koji je operirao Maškarina otišao u zastaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupak protiv Branka Popovića, kirurga koji je operirao slijepo crijevo Miroslavu Maškarinu, i koji je optužen za nesavjesno liječenje iz nehaja, obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.

Maškarinu, koji je 2006. godine podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva, tijekom postupka je prsnula aorta te mu je amputirana lijeva potkoljenica.

Pročitajte i ovo Hitni prijem u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zdravstvo ionako grca u dugovima Državne bolnice u pet godina potrošile više od 60 milijuna kuna samo na odštete pacijentima i njihovim obiteljima Miroslav Maškarin (Foto: Dnevnik.hr) Operacija završila amputacijom Nepravomoćna presuda: Miroslavu Maškarinu dva milijuna kuna

Popović je optužen da je iz nehaja nesavjesno postupao čime je prouzročio teške tjelesne ozljede tada 21-godišnjem Miroslavu Maškarinu.

Popović je 2011. godine bio nepravomoćno osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora, no presuda je u listopadu 2012. ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

S prvim danom 2013. godine na snagu je stupio i novi Kazneni zakon, koji za ovakav slučaj zastara nastupa za šest plus dvije godine. Kako se kod izmjene zakona primjenjuje onaj koji je blaži po okrivljenika, Popovićev slučaj je pao u zastaru još 2014. godine.

Paralelno s tim postupkom vodila se i građanska parnica za naknadu štete kojom je Maškarinu dosuđeno gotovo šest milijuna kuna. No, ta presuda još uvijek nije pravomoćna, pa Maškarin dosad nije dobio ni lipe. 

"Zgroženi smo, doista smo očekivali drugačiju reakciju Općinskog državnog odvjetništva, ali i pravosuđa. Od svega ostaje gorak okus u ustima. Miroslav Maškarin je ogorčen, nije ni slutio da će prije biti plaćeni troškovi za okrivljenog i isplaćena nagrada odvjetniku, a da će istodobno troškovi suđenja pasti na teret državnog proračuna. A Maškarinu do sada, od strane te iste države, na osnovu naknade štete nije isplaćena niti jedna lipa", rekla je Ingrid Barić, Maškarinova odvjetnica, za Novi list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene