Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 7 godina

Maškarinu dosuđena odšteta od 5,99 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odšteta je Maškarinu dodijeljena za štetu nastalu pri operativnom zahvatu odstranjenja crvuljka u riječkome KBC-u.

Miroslavu Maškarinu s Raba na Općinskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je nakon sedam godina parničnog postupka nepravomoćno presuđena odšteta od 5,99 milijuna kuna za štetu nastalu pri operativnom zahvatu odstranjenja crvuljka u riječkome KBC-u, kada mu je probijena aorta i teško oštećen organizam, zbog čega su mu liječnici morali amputirati nogu.

Pročitajte i ovo Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu

Odštetu trebaju podmiriti riječki KBC i država kao njegov osnivač.

Sutkinja Katarina Bajčić-Ivančević istaknula je obrazlažući presudu da je utvrđeno kako liječnici nisu pogriješili pri operativnom zahvatu i saniranju posljedica neposredno nakon toga, nego su se pogreške pojavile u poslijeoperativnoj skrbi, zbog čega su i nastala sva oštećenja organizma.
Tijekom operacije odstranjenja crvuljka u srpnju 2006. godine Maškarinu je probijena aorta operativnim instrumentom troakar zbog čega je nastalo jako krvarenje, a oštećenje je sanirano tijekom narednih nekoliko sati. Vještačenjem je utvrđeno da liječnici pri tome nisu počinili grešku nego je nastala komplikacija specifična za laparoskopske operacije. Liječnici operateri i anesteziolozi su postupili su skladu s pravilima struke te time spriječili mogući smrtni ishod, rekla je sutkinja.

Kirurgu koji je operirao Maškarina ponovno će se suditi
dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kirurgu-koji-je-operirao-maskarina-ponovno-ce-se-suditi.html
No, nakon operacije, u jedinici intenzivnog liječenja su počinjeni veliki propusti jer se Maškarina trebalo detaljnije i pomnije pratiti, rekla je. Nije na vrijeme uočen i spriječen nastanak sindroma zbog kojeg su nastala oštećenja organizma, te je u konačnici obavljena amputacija noge, a za to je isključivo odgovoran KBC Rijeka i država solidarno s KBC-om, ustvrdila je Bajčić Ivančević.
Obrazlažući visinu dosuđene odštete, kazala je da je utvrđeno da Maškarinu za smanjenje životnog aktiviteta od 85 posto zbog gubitka lijeve noge, teškog oštećenja druge noge i živaca, zbog čega će do kraja života morati hodati samo s protezama i koristiti se invalidskim pomagalima, pripada 1,5 milijun kuna. Pri tome je posebno uzeta u obzir Maškarinova mladost, s obzirom na to da sad ima samo 29 godina.

Odšteta za bolove u prvoj fazi nakon operacije i tijekom sljedećih šest mjeseci je 250.000 kuna, a za pretrpljeni strah 300.000 kuna. Za naruženje tijela, što obuhvaća amputiranu nogu i brojne ožiljke, Maškarinu je dosuđena odšteta od 400.000 kuna.

Odšteta od 5.994.759 kuna još obuhvaća i materijalnu štetu poput izgubljene moguće zarade nakon nastalog invaliditeta, troškove invalidske opreme, posebnih automobila, preinaka na kući, tuđe pomoći i nadoknade nematerijalne štete za roditelje, po 220.000 kuna, te za sestre u visini od 75.000 kuna.

Sutkinja Bajčić Ivančević navela je da je visina tih odšteta temeljena na procjenama sudskih vještaka i odluka Vrhovnog suda RH. Maškarin je oslobođen plaćanja parničnih troškova.
Nakon izricanja presude Maškarin je kazao da je sretan jer se pokazalo da ipak ima pravde. Rekao je da je ta presuda za njega olakšanje jer će si moći priuštiti stvari koje su mu potrebne. Nije želio detaljnije komentirati presudu jer je, rekao je, potresen zato što je ponovno proživio događaje iz bolnice.

Njegova pravna zastupnica, odvjetnica Ingrid Barić rekla je da je ona zadovoljna ako je zadovoljan Maškarin. Iznos odštete je vrlo pristojan, ocijenila je, dodajući da će se tek vidjeti koliko će doseći kad se pribroje kamate za cijelo razdoblje. Izrazila je žaljenje što, kako je rekla, Klinički bolnički centar nije želio s njima razgovarati kako bi se mirno riješio spor nagodbom o visini odštete.

Zastupnik riječkog KBC-a i države, odvjetnik Goran Gatara je kazao da će njegovi klijenti procijeniti hoće li se žaliti na presudu.

Miroslav Maškarin je podnio odštetni zahtjev u visini od 13,1 milijun kuna. KBC i država kao osnivač su ponudili oko 2,5 milijuna kuna naknade štete u obliku nagodbe, ali su to Maškarin i obitelj odbili.

Usporedno s tim parničnim postupkom odvijao se kazneni sudski postupak zbog nesavjesnog liječenja protiv liječnika koji je operirao Maškarina Branka Popovića.Osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci, ali je presuda ukinuta te je postupak ponovno pokrenut.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene