Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud dao zeleno svijetlo

Slovenska vlast: Referednum o arbitraži je nepotreban

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke vladajuće koalicije u Sloveniji su priopćile da održavanje referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom smatraju nepotrebnim nakon što je slovenski Ustavni sud utvrdio da je sporazum u skladu s Ustavom.

Slovenske koalicijske stranke smatraju da bi sporazum mogao odmah u ratifikaciju u parlament, dok su oporbene stranke suzdržane i uglavnom iščekuju što će o tome reći bivši predsjednik vlade Janez Janša, predsjednik najjače oporbene stranke koji će se izjasniti u srijedu. 'Predsjednici koalicijskih stranaka dogovorili su se da ni savjetodavni referendum prije ratifikacije nije potreban, s obzirom na danas predstavljena stajališta ustavnog suda', rekla je ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal koja vodi Liberalnu demokraciju Slovenije (LDS), jednu od četiri stranke u koalicijskoj vladi Boruta Pahora, nakon sastanka vodstva koalicije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

'Čini mi se da je sada neumjesno opterećivati građane referendumom, mislim da moramo ostati na našem stajalištu da je arbitražni sporazum dobar i da ga treba ratificirati, te za to pridobiti i oporbu', rekla je čelnica liberala. Dodala je da je Pahor na sastanku najavio da će uskoro doći do savjetodavnog sastanka koalicije oporbe o proceduri potvrđivanja sporazuma. 'Nije riječ o tome da želimo izbjeći referendum, ali smatramo da je nepotrebno bez potrebe davati prostor za politizaciju bilateralnog pitanja', rekao je nakon sastanka s Pahorom ministar visokog obrazovanja Gregor Golobič, predsjednik stranke Zares, složivši se da je referendum nepotreban i da bi idući mjesec arbitražni sporazum bilo moguće ratificirati u parlamentu. Sastanku s Pahorom nije nazočio predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, ali je u posebnoj izjavi također potvrdio kako zakonodavni referendum ne smatra potrebnim i da bi sada arbitražni sporazum trebalo potvrditi u parlamentu.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša u utorak je u priopćenju navela da još proučava pravorijek koji je u utorak donio ustavni sud, te da će svoja stajališta o tome predočiti u srijedu na konferenciji za novinare. Predsjednik oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da mu se pravorijek slovenskih ustavnih sudaca čini 'zanimljivim', ali i 'hrabrim'. Kako ja razumijem, oni su u jednom dijelu pravorijeka iznijeli mišljenje da je granica na moru između Slovenije i Hrvatske poznata i da Slovenija ima teritorijalni kontakt s otvorenim morem, rekao je Žerjav.

Unatoč tome, Žerjav smatra da arbitražni sporazum nije dobar za Sloveniju, te stoga njegova stranka i dalje smatra da je referendum potreban. Arbitraža je prevelik rizik, sporazum ne jamči da će Slovenija zadržati teritorijalni kontakt s otvorenim morem, rekao je Žerjav. Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič u izjavi za javnost naveo je da se u Sloveniji mora održati referendum o arbitražnom sporazumu jer je to najbolji način iskazivanja volje naroda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene