Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od širenja prijepora

'Slovenija zaoštrava stajalište i onemogućuje prekid blokade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko-hrvatski granični prijepor i sve očitija produljena slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora destabiliziraju ne samo odnose dviju država nego i odnose u regiji, složilo se više analitičara u posebnoj emisiji slovenskog radija.

Sudionici emisije 'Studio 17' za svoje su tvrdnje o pogoršanju odnosa Ljubljane i Zagreba te mogućoj novoj destabilizaciji iznijeli različite, pa i suprotne argumente, a predstavnici slovenskog ministarstva vanjskih poslova odbili su sudjelovati u raspravi.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Kako dalje? Tuerk: Odnosi s Hrvatskom su 'u stanju maloga šoka'

Veleposlanik Jožef Kunič, predsjednik slovenskog Društva za međunarodne odnose u koje je uključena većina bivših slovenskih diplomata, izjavio je da podupire poziv slovenskog ministarstva vanjskih poslova novoj hrvatskoj vladi da obnovi razgovore s Ljubljanom 'hladne glave' i bez nacionalističke retorike.

Gjenero je zabrinut da bi stvari u Hrvatskoj i u regiji mogle izbjeći nadzoru, među ostalim i zbog slovenskog stajališta o širenju EU-a koje se iskazuje blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. 'Moramo pregovarati trijeznih glava, onako kako je to radio bivši predsjednik vlade Janez Drnovšek koji je pokušao i gotovo uspio dogovorom s Račanom, te se toga treba ponovno prihvatiti', rekao je Kunič koji za slabo stanje u odnosima i blokadu hrvatskih pristupnih pregovora drži odgovornom hrvatsku 'populističku retoriku'. On ne isključuje da bi napredak u odnosima sa Slovenijom mogla postići nova predsjednica vlade Jadranka Kosor 'ako prihvati novi kurs koji je od Sanadera zahtijevala Europska unija'

Kunič tvrdi da se hrvatska 'nacionalistička retorika' očituje u porukama da Hrvatska pri ulasku u EU neće prepustiti svoj teritorij Sloveniji. 'To nisu ni slovenski ni hrvatski teritoriji, nego sporni teritoriji, pa je pretenzija i jednih i drugih na taj prostor potpuno legitimna', rekao je Kunič.

Hrvatski analitičar Davor Gjenero izjavio je u emisiji da se pribojava širenja spora, za koje je, kako je dodao, odgovorna i Slovenija koja je hrvatske pristupne pregovore blokirala ne brinući se za to kako bi se to moglo odraziti na regiju, ali nije imala ni 'izlaznu strategiju'. 'Štoviše, današnja izjava glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Balažica, koji traži povlačenje prijepornih pristupnih dokumenata prije nastavka pregovora, govori o zaoštravanju stajališta slovenske vlade. Slovensko se stajalište zaoštrava i time se blokira svaki pokušaj svake deblokade hrvatskih pregovora', rekao je Gjenero.

Devetak smatra da bi rješenje o granici na moru trebalo uzeti u obzir slovenski gospodarski interes vezan uz koparsku luku. Gjenero je naveo da ga ponašanje predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora u tom smislu podsjeća na negdašnju izjavu sadašnjega češkog predsjednika Vaclava Klausa, poznatog euroskeptika, koji je nakon raspada Čehoslovačke na upit zabrinjava li ga moguća destabilizacija Slovačke rekao da ga ne zabrinjava jer nije Slovak, nego Čeh.

Silvo Devetak, profesor međunarodnog prava iz Maribora, izjavio je u emisiji da treba smiriti sadašnje napeto stanje među državama, u raspravu uključiti lokalne zajednice i stručnu javnost, te sniziti očekivanja. 'Potrebno je vrlo brzo naći rješenje kako postići deblokadu iako tome ne ide u prilog ni trenutačno stanje u Europskoj uniji', iznio je Devetak. 

Novinar slovenskog dnevnika 'Dela' Rok Kajzer rekao je da ga zabrinjava retorika i mogućnost radikalizacije u Hrvatskoj te da je pesimist glede mogućnosti da bi proboj u odnosima mogao biti brz. Svoju zabrinutost Kajzer temelji na tvrdnji da nema dijaloga i smirenih diplomatskih reakcija kakve se u Sloveniji bile u vrijeme Janeza Drnovšeka, nego se sve događa preko medija, uz česte izjave slovenskih diplomata 'na prvu loptu'. (Hina)

>> 'Njezino će iskustvo pridonjeti razvoju međudržavnih odnosa'

>> 'Sanaderove izjave prelaze svaku mjeru realnosti i dobrog ukusa'

Vjerujete li u skoro poboljšanje odnosa sa Slovenijom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene