Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza kod susjeda

Hrvatska od 1. srpnja u EU? Sve ovisi o Sloveniji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu stigla je reakcija o, kao kažu, prijetnjama kojih nije bilo.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj reagiralo je priopćenjem nakon što je izjava ministra vanjskih poslova Slovenij, Karla Erjavca, podigla prašinu u Hrvatskoj. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

>> Obersnel Slovencima: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran

Naime, Erjavec je rekao da, u slučaju da se rješenje za Ljubljansku banku ne pronađe, ne samo da Hrvatska ne bi ušla u Europsku uniju 1. srpnja, kako je predviđeno, nego bi zbog situacije u Europskoj uniji kojoj proširivanje u sadašnjem trenutku nije prioritet hrvatsko članstvo u Europskoj uniji općenito moglo postati upitno.

Priopćenje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Zagrebu vam prenosimo u cijelosti:

'Govoreći o političkoj krizi u Sloveniji ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec u emisiji "Pogledi Slovenije" potvrdio je da će se založiti i učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpanj 2013. kao ciljani datum moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne bi ušla u EU.

Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da bi u Sloveniji bili raspisani prijevremeni izbori a parlament raspušten pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti. No, uz to postoje dodatne nejasnosti i o tome, što bi se u tom slučaju točno dogodilo odnosne kakve bi bile pravne, političke pa i financijske posljedice, kako za EU kako i za Hrvatsku. Nije isključena niti mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku.

Ministar Erjavec je dakle bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice. Tobožnje prijetnje su interpretacija medija.

Ministar je govorio i o svojoj velikoj želji, da se uspješno zatvori pitanje Ljubljanske banke na način, da se poštuju međunarodni sporazumi i dogovori, sukladno kojima o pitanju Ljubljanske banke treba pregovarati i postići dogovor a ne da o tome jednostranu presuđuju hrvatski sudovi. A slovenski stav o tome, da hrvatske državne ovlasti za tužbe moraju biti povučene, pošto nije moguće o istoj stvari i pregovarati i tužiti se, već dugo je pozna', stoji u priopćenju koje je potpisao Rok Srakar

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene