Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina od 40-ak članova talijanske optantske udruge Unija Istrana sa sjedištem u Trstu nije danas uspjela održati komemorativni skup u počast žrtvama bačenima u fojbu u blizini sela Lokev kod Sežane jer su ih u toj namjeri spriječili mještani toga sela.


Talijanska udruga, koja tvrdi da u jami Golobivnica blizu toga sela leže posmrtni ostaci ubijenih talijanskih civila, željela je na tom mjestu održati komemorativnu svečanost, ali su ih na putu prema jami dočekali lokalni mještani, pa je počelo međusobno vrijeđanje, a policija je nakon nešto više od pola sata i jedne i druge pozvala da se raziđu jer je prijetio fizički sukob.

Vezani članci Brod Atlantia (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Mali Talijani otrovani na brodu posebnim avionom prevezeni iz Splita u poznatu rimsku bolnicu Intenzivna njega u bolnici, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Djeca koja su se na brodu otrovala plinom uspješno skinuta s respiratora

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je skup talijanske udruge prekinut zbog toga što je prijetilo ugrožavanje javnoga reda.Talijani su, za razliku od prijašnjih godina, u pokušaju da obilježe talijanski dan sjećanja na žrtve fojba imali sve potrebne dozvole, osim dopuštenja vlasnika zemljišta da se tamo okupe. Inače, neki slovenski povjesničari tvrde da je istina da se u spomenutoj jami nalaze ostaci žrtava obračuna na kraju Drugog svjetskog rata, ali da su tamo bačeni njemački vojnici, a ne Talijani.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju