Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Malogranični sporazum s Hrvatskom ostaje na snazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija ulaskom u schengenski prostor, što se očekuje krajem godine, mora zatvoriti ili blokirati 115 ilegalnih lokacija za prijelaz granice, ali će oni s propusnicama za malogranični promet u kojima je upisano mjesto prijelaza i dalje moći koristiti ta mjesta, jer se Slovenija izborila u Bruxellesu da malogranični sporazum s Hrvatskom ostane na snazi.

Navodi se to u današnjoj izjavi za javnost slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova koja je odgovor na pismo s naslovom "Ne rušite mostove" koje su u ponedjeljak supotpisali predsjednica Samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević i predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič, a kojim su premijere Ivu Sanadera i Janeza Janšu pozvali da potraže "primjereniji način" za uvođenje cchengenskog režima na slovensko-hrvatskoj granici, a ne da ruše mostove na graničnim rijekama.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Objekti koji su do sada srušeni na nekim rijekama nisu bili mostovi, nego dotrajala brvna za pješake, a uz to su bili i u vrlo lošem stanju, pa ih je bilo potrebno ukloniti, tvrde u slovenskom MUP-u.

"Slovenija je svjesna da je, unatoč schengenskoj granici i vanjskoj granici Europske unije, stanovništvu na slovenskoj i hrvatskoj strani potrebno osigurati kvalitetan život, bez velikog miješanja u njihov svakodnevni život i u to je uložila mnogo truda", navodi se u izjavi slovenskog MUP-a i dodaje da je u uvođenje schengenskih pravila na granici već unaprijed bio uključen i koncept očuvanja "bitnih odredaba" međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene