Duncan Haldane (Foto: AFP)
Duncan Haldane (Foto: AFP)

Britanski znanstvenik Duncan Haldane, čija je majka podrijetlom austrijska Slovenka, dobio je slovensko državljanstvo na ceremoniji u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu.


Haldane je 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku.

Vezani članci ICAN dobitnik Nobelove nagrade za mir (Foto: AFP) Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju (Foto: AFP) Nobelovu nagradu za kemiju osvojio američko-britanski trojac

Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoljeća pojasnio je magnetske značajke atomskog lanca u određenim tvarima, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Haldane je trenutačno profesor fizike na Sveučilištu Sherman Fairchild i na Sveučilištu Princeton u SAD-u, a svečanu prisegu kao slovenski državljanin položio je prošli petak u prostorijama Veleposlanstva Republike Slovenije u Washingtonu.

Po pisanju slovenskih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenskog podrijetla te da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj, u kojoj živi brojna slovenska manjina. (Hina)