Obavijesti Video Pretražite Navigacija
majka mu je slovenka

Slovenija dobila prvog nobelovca: Profesor fizike rođen u Londonu položio prisegu kao slovenski državljanin

Duncan Haldane (Foto: AFP)
Duncan Haldane (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanski znanstvenik Duncan Haldane, čija je majka podrijetlom austrijska Slovenka, dobio je slovensko državljanstvo na ceremoniji u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Haldane je 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku.

Pročitajte i ovo Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Poput bizarne ironije Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP) Dijele nagradu Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: "Ova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svemira"

Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoljeća pojasnio je magnetske značajke atomskog lanca u određenim tvarima, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Haldane je trenutačno profesor fizike na Sveučilištu Sherman Fairchild i na Sveučilištu Princeton u SAD-u, a svečanu prisegu kao slovenski državljanin položio je prošli petak u prostorijama Veleposlanstva Republike Slovenije u Washingtonu.

Po pisanju slovenskih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenskog podrijetla te da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj, u kojoj živi brojna slovenska manjina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene