Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo na Ustavni sud

Slovenci bi ratificirali sporazum tek za pola godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisala je u ponedjeljak Izjavu Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži između vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Slovenije u kojoj se ističe da se ništa u tom Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom tijekom pregovora, a o čemu su hrvatska i slovenska strana zajednički izvijestile švedsko predsjedništvo Europske unije i Sjedinjene Američke Države, predsjednica vlade potpisala je Izjavu Republike Hrvatske nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži a prije njegove ratifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji, u skladu s člankom 11., stavak 1. Sporazuma o arbitraži, objašnjava se u priopćenju. Sporazum o arbitraži dvoje je premijera potpisalo u Stokcholmu 4. studenoga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbolje rješenje Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

Predsjednici stranaka slovenske vladajuće koalicije u utorak će održati konzultacije o savjetodavnom referendumu o arbitražnom sporazumu što su ga sredinom prošlog tjedna potpisali premijer Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor, a slovenski bi parlament o ratifikaciji sporazuma mogao odlučivati tek sredinom iduće godine, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Konzultativni referendum ne isključuje u potpunosti mogući zakonodavni referendum nakon ratifikacije, ali bi se razlozi za to smanjili Stranke Pahorove koalicije traže i političku snagu referenduma

'Predviđam da će procedura potrajati barem pola godine', kazao je za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka ministar pravosuđa Aleš Zalar. Premijer Pahor najavio je da će sporazum najprije biti predan na prosudbu Ustavnom sudu, a složio se i s prijedlogom predsjednika države Danila Tuerka da se nakon toga o sporazumu izjasne i građani na referendumu. Postupak kampanje nakon raspisivanja referenduma traje mjesec dana, ali prije raspisivanja vlada namjerava pričekati odluku Ustavnog suda kojemu će arbitražni sporazum dati na prosudbu kako bi unaprijed onemogućila kritike da on nije u skladu s Ustavom. Koalicijske stranke u Pahorovoj vladi načelno podržavaju savjetodavni referendum i predviđene procedure, a predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec predlaže da njegov ishod bude i politički obvezujući ako se na referendum odazove najmanje 40 posto registriranih birača, navodi 'Delo'.

>> Slovenci bi sporazum podržali i na referendumu

'Konzultativni referendum ne isključuje i zakonodavni'

Zalar pak vjerojatnu odluku vlade o raspisivanju konzultativnog referenduma tumači njenim nastojanjem da spriječi oporbene stranke koje žele raspisati tzv. naknadni zakonodavni referendum. Takvim bi referendumom moguća parlamentarna ratifikacija izvedena samo glasovima zastupnika vladajućih stranaka mogla biti osporena, jer se u slučaju da većina glasuje protiv arbitraže godinu dana ne bi mogla donijeti drugačija odluka u parlamentu. 'Konzultativni referendum ne isključuje u potpunosti mogući zakonodavni referendum nakon ratifikacije, ali bi se razlozi za to smanjili', izjavio je za 'Delo' ministar pravosuđa, tumačeći inicijativu Pahora i Tuerka kao potez kojim se želi preduhitriti oporba po čijem je mišljenju arbitražni sporazum za Sloveniju loš, pa bi ga i u slučaju ratifikacije trebalo dati na izjašnjavanje biračima. (Hina)

Trebaju li se i Hrvati izjasniti o Sporazumu putem referenduma?

  • Da, to je naše pravo
  • Ne, neka politika to vodi
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene