Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako želite pisati sms poruke na hrvatskom jeziku, odnosno ako počnete koristiti dijakritičke znakove, to ćete morati više platiti, a da vas o tome najvjerojatnije nitko ne obavijesti.


Rijetki su građani, i to većinom oni zaposleni u telekomunikacijskim tvrtkama, upoznati s informacijom da se slanje poruka  u kojim se koriste ć, č, đ, š, i ž višestruko naplaćuje, piše Novi list. Ostatku je još uvijek nepoznato da iako poruka na odredište stiže kao jedna, više ih se, ovisno o broju dijakritičkih znakova, naplaćuje.

Vezani članci Josip Aladrović Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...'' Slika nije dostupna RAZARAČICA SMS poruka koja blokira i gasi vaš mobitel

Nevjerojato je da korisnike mobitela o takvom načinu obračuna ne obavještava ni proizvođač mobitela na svojim uputama, ni telekomunikacijski operateri kojima se ovakav način naplate itekako isplati. A do nje dolazi zbog toga što sms serveri u Hrvatskoj ne mogu prepoznati 'naša' slova zbog čega ih mobiteli tijekom slanja pretvaraju u znatno dužu kombinaciju znakova i oni kao takvi odlaze na server.

Poslao jednu, a naplaćeno mu nekoliko sms-a

Tako se jedno obično š pretvara u nekoliko znakova, a kada ista poruka od servera koji je dobio znakove krene prema primatelju, ona biva dekodirana , a slova se opet pretvaraju u naša. Tako na kraju primatelj dobiva samo jednu poruku, koliko je pošiljatelj i poslao, no naplaćeno mu je više poruka. Prema eksperimentu, poruka u kojoj je bilo 225 znakova bez dijakritika, naplaćuju se kao dvije poruke jer je premašila 160 znakova. No, kada je među 225 znakova pet dijakritičkih, poruka je naplaćena kao četiri poruke, odnosno, dvostruko više, piše Novi list.