Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje za preopterećen sustav?

Najavljuju se još od davne 2009. godine: Uskoro stiže novost za zatvorenike u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Elektronička narukvica - 1 Elektronička narukvica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Elektronička narukvica - 2 Elektronička narukvica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Elektronička narukvica - 3 Elektronička narukvica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvor Galerija 1/4 >>
Od davne 2009. Dnevnik Nove TV izvještava o modernim narukvicama koje će rasteretiti zatvorski sustav. Iz godine u godinu pompozno su ih najavljivali različiti ministri. Ove bi godine trebale bi napokon zaživjeti, i to za mjesec dana.

Elektroničke narukvice za zatvorenike najavljene su još davne 2009. godine., 2017. proveden je pilot projekt i na tome je stalo. Ministar pravosuđa Ivan Malenica ih ponovno najavljuje.

"Oprema je nabavljena, testirana i u sljedećih mjesec dana bi to trebalo krenuti", rekao je u utorak ministar.

U svijetu se elektroničke narukvice za nadzor naveliko koriste. Nosio ju je u Londonu Ivica Todorić, a u susjedstvu još prije 10 godina narukvicu je nosila srpska pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

"Srbija je taj elektronički nadzor uvela već 2011. godine i iz godine u godinu se broj osoba koje se nalaze pod tim nadzorom se povećava", rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Sudski čekić NESELEKTIVNI NAPAD Podignuta optužnica zbog ratnog zločina: Naredio bombardiranje Gospića, poginulo troje civila

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj slučajeva WHO istražuje izvješća o djeci zaraženoj majmunskim boginjama: "Zabrinut sam jer to sugerira..."

Uskoro bi ih trebali nositi i hrvatski zatvorenici.

"Pod elektroničkim nadzorom bit će zatvorenici kojima je izrečen uvjetni otpust. Dalje se promišlja da je on omogućen za zatvorenike kojima je izrečen istražni zatvor", rekao je Malenica.

Struka o uvođenju narukvica

Struka je uvjerena da su potrebnije za osobe kojima je izrečen istražni zatvor.

"Ne znam kako bi oni sad na uvjetnom otpustu ograničili nekoga da stoji kući. To mi se ne čini pretjerano smislenim. To je u prvom redu važno zbog istražnog zatvora i žalosti me što se u prvom redu ne razmišlja baš u tom pogledu", rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Zakon od 2008. godine daje mogućnost istražnog zatvora u domu, uz tehnički nadzor.

"Tim institutom bi bilo puno manje istražnih zatvora, bio bi rasterećen sustav i mogao bi se bavit s onim šta je njegov primarni zadatak, a to je izvršavanje kazne zatvora", rekao je Pavasović Visković.

Pročitajte i ovo Salah Abdeslam (Foto: AFP) Napadi na šest lokacija Krivi su! Donesena presuda na suđenju za brutalne terorističke napade u Parizu, jedinom preživjelom doživotni zatvor

Pročitajte i ovo Nikola Martinić-Dragan, brački vatrogasni zapovjednik NA MJESTU NESREĆE Je li bilo kvara na avionu koji se srušio na Braču? Istražitelji pomno utvrđuju okolnosti, na terenu je bila i ekipa Nove TV

Rasteretio bi se preopterećeni zatvorski sustav i smanjili troškovi.

"Obzirom da je, prema nekim mojim saznanjima, odnos troškova zatvorenika u odnosu na istražni zatvor u domu jedan naprema četiri", rekao je Devčić.

Sad kad ih, čini se, napokon uvodimo, nabavljeno je tek 200 elektroničkih narukvica. Potrebe su daleko veće, pogotovo zbog istražnih zatvorenika i prepunih zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene